szerző:
Eduline

A perui Andok déli részén elterülő Cuzco és Arequipa tartomány mintegy 740 ezer diákja ezentúl csak megfelelő fejfedőben léphet ki az iskolából a déli órákban, mivel az egyik helyi kórház tanulmánya szerint a megvizsgált gyerekek többségénél komoly bőrrendellenességek fejlődtek ki a magasan fekvő régiót érő erőteljes, káros ibolyántúli (UV) sugárzás miatt.

Különösen a déli órákban veszélyesebb a napsütés, amely már néhány perc alatt is komoly égési sérüléseket okozhat. Az UV-sugárzás szintje délelőtt tíz és délután három óra között a legmagasabb. A helyi egészségügyi hatóságok figyelmeztetése szerint ilyenkor mindig védekezni kell a napsugárzás ellen a bőrrák kialakulásának megakadályozása érdekében.
   
Egy nemzetközi skála szerint a 11 fölé emelkedő UV-sugárzási mutató már rendkívül veszélyesnek számít. A 3310 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő tartományi székhely, Cuczo és a 2300 méter magasan elterülő Arequipa térségében gyakran 14 fölé emelkedik a sugárzás mértéke.
   
A Perui Bőrgyógyászati Társaság tavalyi tanulmányában részt vevő 172, véletlenszerűen kiválasztott 14 és 15 éves cuzcói fiatal 73 százalékánál találtak valamilyen bőrelváltozást - a többi között felrepedezett ajkakat, bőrkiütéseket és bőrfelszín alatti kitágult ereket - a szakemberek.

MTI