szerző:
Eduline

Nem csak a prostitúció, a szexuális kapcsolat és az orgazmus fogalmait tisztázzák a brit általános iskolások számára készített felvilágosító kiadványok: képregények és speciális szoftverek segítségével a pedagógusok azt is elmagyarázhatják a hat-nyolcéves diákoknak, mit jelent az erekció és az előjáték.

Túl nyíltan írnak a szexualitásról?

A tanácsadással és kutatással foglalkozó brit Christian Institute legutóbbi vizsgálata szerint számos olyan tankönyv szerepel az iskolai szexuális felvilágosító foglalkozásokra ajánlott kiadványok listáján, amelyek meglehetősen nyíltan tárgyalják a szexszel kapcsolatos tudnivalókat – pedig a szerzők óvodásoknak és általános iskolásoknak állították össze ezeket a segédanyagokat.

A How Did I Begin? című, ötéveseknek szóló könyv egyik illusztrációja egy párt ábrázol közösülés közben, a kép mellett szereplő szöveg pedig igen részletes magyarázatot ad a látottakról. A hétéves kortól ajánlott Where Did I Come From? című kiadványból a diákok azt is megtudhatják, milyen kifejezésekkel lehet az intim testrészekre és az átélt örömökre utalni. A szerző a szeretkezést az ugrálókötelezéshez hasonlítja – mondván, „egyiket sem lehet egész nap csinálni”.

A BBC Active általános iskolák számára készített számítógépes programjának egyik grafikáján egy pénisz látható, míg egy másik, szintén nyolc-kilencéveseknek készített könyvből pedig a biszexualitás, a prostitúció és az orgazmus fogalmát is megismerhetik. Bár a segédanyagok meglehetősen expliciten fogalmaznak, a brit pedagógusok kényelmetlenül érzik magukat, ha diákjaikkal a biztonságos szexről, a védekezésről és a családtervezésről kell beszélgetniük. Erről bővebben itt olvashatsz.

A brit jogszabályok alapján a szülőknek kell eldönteniük, engedik-e, hogy gyermekük részt vegyen az iskolai szexuális felvilágosításon. A Christian Institute munkatársai szerint a felvilágosító segédanyagok kiválasztásában is vétójogot kellene adni a családoknak. „Ha az állami szervek úgy gondolják, hogy ezek a források megfelelőek a gyerekek számára, akkor gond van az ítélőképességükkel” – mondta Mike Judge, az intézet szóvivője a Daily Telegraph-nak.

A szexuális oktatás nem kötelező az öt és tizenegy év közötti gyerekeknek – igaz, minden általános iskola beépítette a szabadon választható „személyes, társadalmi, egészségügyi és gazdasági” tantárgycsoportba.  „A törvény szerint az iskoláknak gondoskodniuk kell arról, hogy a szexuális és párkapcsolati oktatással foglalkozó órák megfeleljenek a diákok korának és érettségének” – mondta a brit oktatási minisztérium szóvivője, hozzátéve: a kormány nem vesz részt a kiadványok minősítésében.

eduline