szerző:
Eduline

Fél éven belül nyilvánosságra kerülhet az új Nemzeti Alaptanterv (NAT), az egyeztetések már megkezdődtek - mondta Hoffman Rózsa oktatási államtitkár a Magyar Hírlapnak.

Mi a NAT?
A Nemzeti Alaptanterv évfolyamokra lebontva tartalmazza az oktatás – minden iskola számára előírt – követelményeit. Nem sorol fel tantárgyakat, óraszámokat és tanmenetet, csupán azt a minimumot, amelyet a negyedik, hatodik, nyolcadik, tizedik és tizenkettedig évfolyam végére műveltségi területenként teljesíteni kell. A NAT alap a helyi tantervek és tantárgyi programok kidolgozásához.
A lap szerdai számában az államtitkár elmondta: vissza kell térni az 1995-ös alapkoncepcióhoz, a tantervnek meg kell határoznia azokat a műveltségtartalmakat, amelyeket kötelezően átadandónak tekintenek. Jelenleg még a kerettantervek sem kötelezőek, csak a helyi tantervek, amelyeket viszont minden iskola szabadon állíthat össze - tette hozzá.

Az államtitkár ugyanakkor fontosnak tartja, hogy megmaradjon az intézmények önállósága is. "Kerettanterveket rendelünk az alaptanterv mellé, amely nem tölti ki teljes mértékben a tanítási évet, tíz-tizenöt százaléknyi lehetőséget ad az iskoláknak, hogy saját elképzeléseik szerint kiegészítsék azt" - szögezte le az államtitkár.

MTI