szerző:
Edupress

A válság hatására egyre rugalmasabb szabályokat hoznak az oktatás területén az Egyesült Államok önkormányzatai: az ország több mint száz körzetében négynapos iskolai hetet vezettek be - írja a The Wall Street Journal. A kritikusok szerint a változás ronthatja az oktatás színvonalát, a szülők számára pedig a gyermekek pénteki elhelyezése is problémát jelent.

A New York-i lap összeállítása szerint az Egyesült Államok 15 ezer körzetéből több mint százat érint a négynapos iskolai hét bevezetése. A válság hatására anyagi gondokkal küzdő önkormányzatok ugyanis így igyekszenek kevesebbet költeni működési költségeikre és elkerülni az elbocsátásokat. Nem csökkent azonban az óraszám, így a tanárok fizetése sem változott, miközben az iskolák egyéb dolgozóinak bérét a lerövidített iskolai héthez igazították. Egyesek így akár húsz százalékkal keresnek kevesebbet, mint korábban.

Oktatási szakértők szerint a változás hatására csökkenhet az oktatás színvonala, miközben további körzetek tervezik, hogy jövőre szintén bevezetik a négynapos iskolai hetet.
edupress