szerző:
Edupress

Amikor dönteni kell az érettségi szintjéről, megváltozik a diákok álláspontja, és a könnyebb megmérettetést választják, annak ellenére, hogy azt gondolják, emelt szint nélkül nem juthatnak be a kiszemelt egyetemre. A gyakorlatban így lesz az összesen 494 773 vizsgából csupán 24 997 az emelt szintű érettségi vizsgák száma. A Felvételi Információs Szolgálat országos kutatásában a középiskolások 59 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szerinte elengedhetetlen legalább egy tárgyból a nehezített vizsga a karrierintézmények népszerű szakjaira.

©
A többletpontok megszerzése, és a választott felsőoktatási intézménybe való bejutás és bennmaradás motiválja leginkább a diákokat az emelt szint megszerzésére. Azok a középiskolások, akik orvosként vagy bölcsész diplomával szeretnének elhelyezkedni, a legnagyobb arányban tervezik az emelt szintű érettségi megszerzését.

Az elmúlt években túljelentkezést produkáló képzési területek sikere továbbra is töretlen, a megkérdezett diákok 20 százaléka még mindig a gazdasági pályán képzeli el a jövőjét, ezt követik a bölcsészettudományi, valamint az orvosi és egészségtudományi területek.

A túljelentkezési arányok így 2010-ben sem fognak változni, ezt mutatja a tizenegyedikes és tizenkettedikes diákok körében végzett felmérés. 264 érettségit adó középiskola 3086 diákja vett részt a kutatásban, akik 2008-ban, 2009-ben, 2010-ben tesznek érettségi vizsgát, és biztosan szeretnének továbbtanulni valamely feslőoktatási intézményben.

(www.edupress.hu)