szerző:
Eduline

Hamarosan kikerül az a bizonyos „V” betű is a táblára, és a diákok rohannak a nyárba. Nyáron márpedig táborozni kell!

De nem mindegy, hogy hol. A felhőtlen nyári szórakozás közepette sem érdemes megfeledkezni arról, hogy milyen fontos időben elkezdeni a felkészülést a jövő évi érettségi vizsgára, vagy behozni a lemaradást egy adott tárgyból. A hagyományos táborok és sporttáborok mellett találhatsz olyan nyári programokat a kínálatban, amellyel megalapozhatod a továbbtanulási lehetőségeidet: naponta néhány óra tanulással, alacsony létszámú csoportokban, esténként bulival. Lássuk az előnyöket és a hátrányokat:
 
Előnyök
 
1. A legnehezebb, vagy a számodra legfontosabb tárgyakkal foglalkozhatsz, az iskolai keretekhez képest kötetlenebb formában, nem vagy túlterhelve.
 
2. A kis létszámú csoportoknak köszönhetően sokkal nagyobb odafigyelést kapnak hiányosságaid, a szakoktatók így segíteni tudnak a kritikus területeken.
 
3. A nyári táborok atmoszférája igen kellemes, így nyugodt körülmények között szerezheted meg a tudást. A fürdőruha szezonban ráadásul sokkal kötetlenebb lesz a hangulat a diákok és pedagógusaik között, hiszen bátrabban szólítod meg a lazára vett matematika tanárt is.
 
4. A tárgyakat sokkal intenzívebben tanulhatod. Bármilyen furán hangzik, az alatt az 1-2 hét alatt a napi több órányi foglalkozás alaposan ráhangol a tárgyak ízére. A tanulás pedig igazán akkor sikeres, ha érdekel is a téma.
 
5. Elképzelhető, hogy az itt szerezhető tudás nincs a rendes tantervben. A tanárok gyakran olyan dolgokra is fényt derítenek, amire a hagyományos iskolai tanévben nincs idő, emellett megmutatnak néhány trükköt is. Általában más pedagógusok is részt vesznek az oktatásban, ennek köszönhetően többféle aspektusból is szemügyre veheted az adott tantárgyi problémákat.
 
6. Olyan szinten alapozhatod meg a tudásodat egy-egy tárgyból, hogy nemcsak az érettségi megy majd simán, hanem jó ideig táplálkozhatsz a főiskolán is belőle.
 
7. Itt nem csak tanulhatsz, hanem belekóstolhatsz a főiskolán rád váró közösségi életbe, amikor kiültök egy szigorlat előtt a parkba, és közösen próbáljátok meg megtanulni a nehezebb részeket.
 
Jól hangzik? Akkor nézzük a hátrányokat:
 
1. Túl intenzívnek találhatod, a nyári táborokban ugyanis csak néhány hét áll rendelkezésre, hogy szert tegyél az áhított tudásra, így gyakorlatilag folyamatosan tanulsz, vagy házi feladatot oldasz meg.
 
2. Lehet, hogy a tantervtől teljesen eltérő oktatásban részesülsz. A nyári táborokba érkező tanárok ugyanis már unják, amit egész évben tanítanak, így lehet, hogy számodra teljesen más színben tűnik fel az adott tantárgy. Pláne, ha a tanárok rendre más iskolából érkeznek, ahol teljesen másként tanítanak.
 
3. A nyári táborban nem fogod megtanulni mindazt, amit elszalasztottál a tanév során. Az a néhány nap arra is kevés, hogy teljesen átfogja a tananyagot, vagy ha mégis, akkor mindent felületesen tanulsz meg.
 
4. Drága, emiatt nem biztos, hogy érdemes egyáltalán foglalkoznod vele.
 
5. Ezért a pénzért pedig általában egy, de maximum is csak három tárggyal foglalkozhatsz.
 
6. Túl meleg van a tanuláshoz. A nyári táborok pedig nem a csúcstechnológiás légkondicionálóikról híresek, és amúgy is, az környezetszennyező. Tehát marad a fülledt meleg.
 
7. A vakáció mégis csak vakáció! Arra való, hogy kipihend az egész éves fáradalmaidat, és feltöltődj a következőre, számtalan élménnyel a zsebedben. Nem csoda, ha ki akarod hagyni a tábort.