szerző:
Eduline

Egy friss tanulmány szerint a fiatalok egyharmada részegen bocsátkozik futó kalandba – amit aztán rendre meg is bánnak.

Minden harmadik 16 és 24 év közötti fiatal bocsátkozott már részegen egyéjszakás kalandba, és ugyanennyien vannak azok is, akik védekezés nélkül bújtak ágyba ittasan – állítja egy, a brit fiatalokat elemző kutatás. Legtöbbjük meg is bánta, és nem is szívesen emlékszik vissza a történtekre.

Ötből két diák vallotta be, hogy túl fiatalon vesztette el szüzességét, több mint harmaduk a legális 16 éves kor alatt volt, és 3 százalékuk bizony még be sem töltötte a 12. életévét a nagy esemény idején.

A YouthNet által készített Sex Factor kutatás során több mint 2 ezer 16-24 év közötti fiatalt kérdeztek ki szexhez való hozzáállásukról. Minden ötödik megkérdezett állította, hogy egy idegen otthonában intett búcsút ártatlanságának, és minden hetedik vitt haza ismeretlent. A 16-24 évesek közül a szexuálisan aktívak több mint negyede állította, hogy kellemetlen körülmények és élmények közepette vesztette el szüzességét. A legfőbb indokok a nem megfelelő partner (75%), az éretlenség (40%), és a rossz helyszín (40%) voltak.

A felmérésben résztvevők több mint 90 százaléka szexuálisan aktív, de csak 55 százalékuk aggódik az érintkezés által vagy a szexuális úton terjedő fertőzések miatt. Ehhez képest 32 százalékuk vallotta be, hogy alkoholos befolyásoltságban bizony elfeledkezik a védekezésről is.

A YouthNet online tanácsadó szolgáltatásának kapcsolati szakértője, Matt Whyman óva inti a fiatalokat a szex és az alkohol veszélyes kombinációjától. „Az alkohol ledönti a szabályokat, kortól függetlenül, mindezt szexualitással párosítva a fiatalok szörnyen kiábrándulhatnak, de botlásuk ennél jóval komolyabb következményekkel is járhat: nem tervezett terhességgel, fertőzésekkel vagy akár szexuális zaklatással.”

„Ezért is fontos annyira, hogy a fiatalok megkapják a megfelelő felvilágosítást, mikor józanok, hogy valós képet kaphassanak a kockázatokról, és lépéseket tegyenek a biztonságok szex érdekében.”

Norman Wells, a Family and Youth Concern kampányigazgatója szerint a legfontosabb, hogy arra bátorítsák a fiatalokat: maradjanak józanok és legyen tiszta a fejük. „Nem elég azt tanácsolni a fiataloknak, hogy mérsékeljék alkoholfogyasztásukat. Fel kell hívnunk a figyelmüket az egészséges partnerrel örök életre szóló hűséges házasságok kívüli szex kockázataira.”