szerző:
Eduline

Minden ötödik hallgató mentális problémákkal küzd a világ legjobb egyetemei közé tartozó Oxfordon és Cambridge-en. A diákokat a folyamatos verseny és a teljesítménykényszer is nyomasztja. Egyikük a The Guardiannak írt a tapasztalatairól.

Morwenna Jones egész életében kitűnő tanuló volt, sporolóként is egymás után szerezte a díjakat, sok barátja volt. 18 évesen, 2011-ben kezdett el angolt tanulni a Cambridge-en. Az ezt megelőző két évben evészavarai voltak, a kényszer pedig, hogy az egyetemen a legjobb legyen, csak rontott ezen. Az egyetemista a The Guardiannek írta meg tapasztalatait.

Morwenna nyolc héttel az egyetem előtt járt utoljára pszichológusnál az evészavar miatt, amely a teljesítménykényszer miatt alakult ki - a diák mindig a legjobb akart lenni. A világ egyik legjobb egyeteme, a Cambridge, ahol a "tökéletesség a norma", csak rontott ezen: "nem tartottak tehetségesnek vagy különlegesnek csak azért, mert nyolc órát tudtam tanulni, vagy egy nap alatt ki tudtam olvasni egy nyolcszáz oldalas könyvet" - írja a hallgató.

A diák végül 2013 januárjában halasztást kért az egyetemen. "Miután a szüleim összeszedtek, két hétig el sem hagytam a szobámat. Depressziós voltam, súlyos bulimiával küzdöttem" - teszi hozzá.

A Cambridge - hiába a világ egyik legjobbja, sok hallgató mégsem boldog
©

Morwenna esete nem egyedi. Egy tavalyi felmérés szerint az oxbridge-i (oxfordi és cambridge-i) diákok 21 százaléka szenved depressziótól, 25 százalékuk pedig hajlamosnak tartja magát rá. A hallgató intézményében, a Murray Edwards College-ban - ahová csak lányok járnak - a diákok 28 százaléka küzd evészavarokkal.

Az összes brit hallgató körében végzett felmérés szerint az egyetemisták 20 százaléka úgy gondolja, hogy mentális problémái vannak, öngyilkos gondolatai pedig minden tizediknek voltak.

Morwenna szerint a mentális problémákra vezethető vissza az is, hogy intézményben egyre több diák szünetelteti tanulmányait. Egy másik, szintén evészavaros hallgató, Katt Parkins elmondta: a tökéletesség megszállottja, így muszáj passziváltatnia, mert ha rosszabb eredményt érne el, valószínűleg tovább romlana az egészsége.

Az Oxbridge-ben a hallgatók hihetetlenül motiváltak: egymással versengő emberek élnek kis csoportokban, egy olyan környezetben, amelyet évszázadok akadémiai teljesítménye tesz nyomasztóvá. Katt Parkins szerint emiatt a diákok csak a munkára fókuszálnak, személyes problémáikkal pedig nem foglalkoznak.

A problémát már az intézmények is felismerték: az ország egyik legjobb középiskolája, a lányokat oktató Oxford High School The Death of Little Miss Perfect néven indított egy projektet, amely arra próbálja felhívni a diákok figyelmét, hogy nem baj, ha nem sikerül minden jól.

"Az üzenet az, hogy a tökéletesség csak egy pillanatra érhető el, hosszú távon nem tartható fenn" - mondta Judith Carlisle, az iskola igazgatója. Arra biztatják a diákokat, hogy engedjék el azokat a dolgokat, amelyek - ha nem sikerülnek - "elpusztítják őket", például ne jelentkezzenek Oxfordra vagy Cambridge-re, ha nem tudják kezelni az ottani nyomást. Ha úgy állnak hozzá, hogy megpróbálják, és lesz, ami lesz, az a jó stratégia - tette hozzá.

Morwenna ma már jól van. "Idén januárban tértem vissza az egyetemre. Egy kávézóba ültem be tanulni, néztem a naplementét, a bicikliseket, és ez volt az első alkalom Cambridge-ben, hogy a könyv minden oldalát élveztem" - írja.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!