szerző:
Eduline

Ismét nagy kihívás előtt állnak a gazdaságtudományi képzések: valahogy pótolniuk kell azokat a fiatalokat, akik külföldön akarnak ugyanilyen képesítést szerezni - írja a HVG.

©

Angol nyelven is elindítja jövőre elemzőközgazdász-képzését az Eötvös Loránd Tudományegyetem. „Ezzel igyekszünk pótolni az egyre több, külföldre menő fiatalt” – magyarázza a lépést Horváth Áron, az egyetem közgazdaság-tudományi tanszékének vezetője. Reményeik szerint így nemcsak külföldi hallgatókat tudnak majd megnyerni, hanem sikerül néhány fiatalt itthon is tartani - írja a HVG.

Az ELTE-n 10 éve indult az elemző közgazdászok képzése, s azóta folytatnak kampányokat a hallgatóik bázisát jelentő elit középiskolákban. „Hat-hét éve kezdték mondogatni az érettségizők, hogy nem magyar, hanem külföldi egyetemre készülnek” – meséli tapasztalataikról Horváth, hozzátéve: számára az volt a sokkoló élmény, hogy a gyerekek nem általánosságban beszéltek, hanem már konkrét elképzelésük volt, melyik külföldi intézményben folytatják. „Azóta ez már kitaposott út” – fogalmaz.

Nem könnyített a hazai gazdaságtudományi képzések helyzetén az sem, hogy 2012-ben az állam gyakorlatilag kivonult a finanszírozásból. S bár e képzések népszerűsége így is töretlen – legutóbb minden ötödik diák erre a képzésterületre jelentkezett –, állami támogatás híján a hallgatók döntő többsége fizetni kénytelen a tanulmányaiért. „Most még a legjobb tanulók harmada is ösztöndíjas” – érzékelteti a helyzetet Horváth. Az anyagi szempontokat is figyelembe véve egyre több diáknál billent át a mérleg a külföldi tanulmányok irányába. Ez pedig azért sem jó hír, mert a tapasztalatok szerint nagyon nehezen tér haza diplomásként az, aki külföldön kezdte el az alapképzést.

A teljes cikket az e heti HVG-ben olvashatjátok el.

Egyre több diák hagyja itt Magyarországot és tanul inkább külföldön

Többszörösére emelkedett az utóbbi években a külföldön tanuló magyar diákok száma, vagyis a kivándorlás ma már nem csak a magyar munkaerőt, hanem a jövő generációját is érinti - írja a Portfolio. A folyamat pontos méreteiről még a munkaerő elvándorlásánál is nehezebb információhoz jutni, hiszen még kevésbé vannak átfogó statisztikák - írják.