szerző:
Eduline

Az elmúlt évek statisztikáit bogarászta ki egy szaktanár: igaz, hogy bizonyos tárgyaknál megháromszorozódott a felvett hallgatók száma az osztatlan tanárképzésre, ám fizikánál még tovább csökkent a felvettek száma.

Óra a Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumban.
©

A magyar oktatásirányítás a tanév kezdetén joggal állíthatta, hogy érdemben sikerült növelniük az osztatlan tanárképzésre jelentkezők számát. Egy dél-alföldi szaktanár oldalát azonban furdalta a kíváncsiság, hogy mit jelenthez ez a tantárgyak szerinti szaktanári utánpótlásban, vagyis nem a jelentkezők, hanem a felvettek oldaláról közelített.

Az általunk megismert és leellenőrzött számok szerint - melyek a Felvi adatait tartalmazzák - az osztatlan tanárképzés indulásakor felvettek közel 1200-an voltak, míg 2016-ban már több mint 2000 hallgatót vettek fel tanárszakra. A számok kizárólag a közismereti tantárgyakra vonatkoznak.

Míg általános növekedés mutatkozik a humán tantárgyak körében, a reál, illetve természettudományos tantárgyak esetében már árnyaltabb a képlet. Utóbbiak közül enyhe emelkedés tapasztalható a biológia és a földrajz terén, a kémiára jelentkezők stagnálnak, míg a fizikatanári pályát választók száma csaknem a felére csökkent, 108-ról 63-ra.

Ki fog itt tanítani? - Nagyon sok idős tanár van Magyarországon

A tanárok több mint harmada 50 évesnél idősebb, nem lesz egyszerű az utánpótlás. Az OECD legfrissebb oktatási jelentése szerint Magyarországon a tanárok 35 százaléka már meghaladta az 50 éves kort. Ez magasabb az OECD-tagállamok átlagánál is. Eközben a fiatal, 30 év alatt tanárok száma továbbra is csak 7-8 százalék körül mozog.

Megjegyzés: Mivel szakpárok alapján képzik az utánpótlást, így könnyen lehet, hogy végeredményben több fizikatanárt képzünk, csak az jelentkezéskor nem került a statisztikába.