szerző:
Eduline

Hány kredit megszerzése alatt mondhattok le az állami ösztöndíjról, mi történik ezután a hallgatói nyilatkozattal, és visszakerülhettek-e újra ingyenes képzésre? Itt van minden, amit az átsorolásról tudnotok kell.

©

Mikor sorolnak át állami képzésről önköltségesre?

Az új felsőoktatási törvény értelmében az egyik legfontosabb változás, hogy azokat az állami (rész)ösztöndíjas hallgatókat is át fogják sorolni önköltséges finanszírozási formába, akik két félév átlagában nem szereznek minimum 18 kreditet. Ez azt jelenti, hogy két félév alatt összesen legalább 36 kreditet kell szereznetek, míg korábban 30 is elegendő volt. Természetesen ez csak a következő tanévekre vonatkozik, azoknak, akik az előző két félévben összesen legalább 30 kreditet szereztek, még nem kell aggódniuk.

Mikor derül ki, hogy átsorolnak-e?

Az egyetemek, főiskolák a tanév végén, de legkésőbb a következő félév kezdetét megelőző 30 nappal hozzák meg az átsorolási döntést.

Ha átsoroltak, az összes többi félévben tandíjat kell fizetni?

Nem feltétlenül, létezik ugyanis átjárás a másik irányból, költségtérítésesből állami képzésre is. Ehhez azonban sokmindennek kell sikerülnie, ilyenkor ugyanis a menet közben "megüresedett" államis helyeket töltik fel a legjobban teljesítő önköltséges hallgatókkal. Egyrészt tehát csak akkor nyílik lehetőségetek újra megcsípni egy állami ösztöndíjas helyet, ha mások is kiesnek a képzésből, illetve átsorolják őket, másrészt jól is kell tanultok, hogy a tanév végén összeállított listán a legjobbak között legyetek. Ez persze azzal jár, hogy legalább a következő átsorolásig fizetnetek kell.

Nem tudok kifizetni egy tanévet sem. Hogyan szerezhetek megint államis helyet?

Elméletileg megpróbálhattok szakot váltani, például átvétellel vagy újra felvételizéssel. Átvétellel jelentkezhettek a saját intézményetek másik szakjára vagy másik egyetem, főiskola ugyanazon szakjára, felvételin viszont akár arra a szakra is, amelyen épp tanultok, csak későbbi évfolyamba - viszont kreditelismerési kérelem leadásával megoldhatjátok, hogy az eddig teljesített tantárgyaitokat elfogadják. Erről bővebben itt olvashattok, illetve kérdezzetek utána a tanulmányi osztályon is: Hogyan tartsátok meg az állami ösztöndíjat, ha átsoroltak önköltségesre?

Mi lesz a hallgatói nyilatkozattal, ha önköltségesen folytatjátok?

A hallgatói nyilatkozatot az igénybe vett államis félévekre írtátok alá, nem a teljes képzésre. Ez azt jelenti, hogy ha átsorolnak önköltségesre, akkor is érvényes marad a hallgatói nyilatkozat, így például hazai munkaviszonyt kell folytatnatok az államis félévekkel megegyező időtartamban, és meg kell szereznetek a diplomátokat a képzési idő másfélszeresén belül, különben vissza kell fizetnetek a tandíj felét. Viszont minden csak az államis félévekre vonatkozik: ha tehát az első tanév végén átsorolnak, és önköltségesen fejezitek be az egyetemet, akkor csak két félévet kell "ledolgoznotok", illetve ha kicsúsznátok a diplomaszerzés határidejéből, akkor is csak e. Ezt kell aláírnotok szeptemberben: minden a hallgatói nyilatkozatról.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!