szerző:
MTI

Kiegészítő támogatásra számíthatnak azok a felsőoktatási intézmények, amelyek megfelelnek bizonyos minőségi kritériumoknak - mondta a felsőoktatásért felelős államtitkár a Napi Gazdaságnak.

©

A lap hétfői számában közölt interjúban Palkovics László azt mondta, az egyetemek tartozásállománya nem problémás, és azt is tudatosítani kell, hogy az intézményeknek nem lehet pusztán állami pénzekből gazdálkodniuk. Arról is beszélt, hogy felmerült a ppp-konstrukciók kiváltása, és a kormány döntésén múlik, hogy a felsőoktatási törvény tavaszi módosítói közé bekerül-e az önálló orvosi egyetemekről szóló passzus.

A felsőoktatási intézményeknél mintegy 13 milliárd forint adósság halmozódott fel év végéig, amiből 9,1 milliárd forint hatvan napon túli lejárt kötelezettségvállalás az egészségügyi ellátás területén keletkezett, ezt pedig az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozza - ismertette az államtitkár, aki szerint a felsőoktatási funkcióból származó elmaradások összege már kezelhető mértékű. 

Egy kérdésre válaszolva elmondta: nagyon sok hibás ppp-konstrukcióról értesültek, amelyeknél úgy írták alá a megállapodásokat, hogy a rizikó kizárólag az állam vállát nyomja. Felmerült ezen szerződések kiváltása, azonban ezek sokszor 20 éves megállapodások, amelyek összértékben meghaladják a 150 milliárd forintot. "Most azt térképezzük fel, hogy milyen ppp-beruházások illeszkednek az egyetemi stratégiába, és amelyek fontosak, azok esetében rendezni kell ezeket az ügyleteket" - fogalmazott Palkovics László.

Arra a kérdésre, született-e döntés arról, hogy leválasztják-e az orvostudományi karokat az egyetemekről, az államtitkár azt válaszolta: több opció is van, ezeket elemzik. Ami biztos, hogy az elgondolás a mostani magas színvonal megtartását, ezzel párhuzamosan a nemzetközi vonzerő bővítését célozza, amihez a minőségi oktató háttér, a klinikai bázis biztosítása is elengedhetetlen - mondta, hozzátéve, hogy a működtetés formája ugyancsak kérdés. Az, hogy a tavasszal benyújtani tervezett felsőoktatási törvénymódosításba belefér-e a végleges javaslat, a kormány döntésétől függ, az intézmények átalakítási tervén jelenleg dolgoznak - közölte a lappal az államtitkár.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!