szerző:
Eduline

Komolyan fontolóra kellett venni a kommunikáció- és médiatudomány, valamint az andragógia szak kivezetését, olyan...

©

Komolyan fontolóra kellett venni a kommunikáció- és médiatudomány, valamint az andragógia szak kivezetését, olyan kevés volt idén a jelentkező - mondta Villányi László, a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar dékánja az Edupressnek. A kommunikáció és az andragógia is a tizenhat népszerű szak közé tartozik, amelyeken központi ponthatárokat határoztak meg. A teljes listát itt találjátok, a kommunikáció szakról itt, az andragógia, jogász-, nemzetközi tanulmányok és közszolgálati szakról pedig itt olvashattok.

A dékán hozzátette: bár a forráskivonások a Szent István Egyetemet is súlyosan érintették, nincsenek kifizetetlen számlák. Igaz, ehhez többször újra kellett tervezni a kiadásokat, de oktatókat nem kellett elbocsátani.

Az egyetem vezetése abban bízik, hogy a 2014/2020-as európai uniós költségvetési időszakban több forrásra tudnak majd pályázni, akár konzorciumi partnerekkel. Emellett a fejlődő országok hallgatóit szeretnék angol nyelvű képzéseikre vonzani, de új kapcsolatokat építetenek kazah és azerbajdzsáni felsőoktatási intézményekkel is.

Azzal kapcsolatban, hogy az állami támogatás csökkenését a cégekkel való együttműködéssel lehetne kompenzálni, Villányi elmondta: ez teljes mértékben így van, és egészen addig így is működött, míg tavaly meg nem szűnt a szakképzési, valamint az innovációs hozzájárulás.

Ezeket a forrásokat központosították, így a kar évi csaknem 200 millió forintot veszít. Az innovációs hozzájárulásra ma már csak konzorciumban lehet pályázni, melynek magában kell foglalnia két ipari partnert is: a kar nagy agrár-, energetikai- és iparvállalatokkal közösen szeretne pályázni, most keresik a lehetséges partnereket.

A dékán érti, hogy miért volt szükség forráskivonásokra, de szerinte a "felsőoktatás egy rendkívül konzervatív rendszer, melyben még radikális változtatások esetén is nehéz egy-két éven belül kézzelfogható eredményeket elérni". Ha túl akarnak élni, az intézményeknek forrásokat kell felszabadítaniuk, szakokat kell racionalizálniuk, ugyanakkor egy-egy képzés kivezetésének is rendkívül magas a költsége - tette hozzá.