szerző:
Eduline

A korábbi botrányos kiszivárgott hírekhez képest valamennyire puhult a Hoffmann Rózsa nevéhez fűződő felsőoktatási...

A korábbi botrányos kiszivárgott hírekhez képest valamennyire puhult a Hoffmann Rózsa nevéhez fűződő felsőoktatási törvénytervezet.  Legalábbis a kormány honlapjára kedd délelőtt felkerült tervezet értelmében, amelyet a hét végéig lehet véleményezni.

©

A korábbi híresztelésekkel ellentétben nem szüntetné meg a Corvinos egyetemet, ahogy a kisebb állami főiskolákat (például a Szolnoki Főiskolát) sem. A tervezet értelmében 2012. január elsejétől 19 állami egyetem, 2 magánegyetem, 5 egyházi egyetem, 21 egyházi főiskola, 11 magánfőiskola és 9 állami főiskola lenne az országban. Legalábbis a törvény elfogadásakor biztosan.

Az egyetlen összevonás, amely a munkaanyagból kiolvasható, hogy létrejönne 2012. január elsejével a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, amelybe a Rendőrtiszti Főiskola és a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem is beolvadna – e két utóbbi intézmény 2011. december 31-ig működne.

A törvényjavaslatban nem szerepel, hogy hány férőhelyet finanszírozna az állam, azt ugyanis a kormány évente rendeletben szabályozná. Arra viszont kitér a munkaanyag, hogy államilag támogatott képzésben a hallgatók legfeljebb 12 féléven keresztül vehet részt. A doktori képzésben részt vevő hallgató támogatási ideje legfeljebb hat félév.

A most nyilvánosságra hozott törvénytervezet részleteiről a hvg.hu folyamatosan frissülő anyagában olvashattok.