szerző:
Eduline

Az Ungvári Nemzeti Egyetem hallgatói egy új sportpályával gazdagodtak.

©

A futball-, röplabda- és kosárlabdapályákból, valamint tornaszerekből álló szabadtéri sportkomplexum átadási ünnepségén elmondott avató beszédében Volodimir Szmolanka, az UNE rektora köszönetét fejezte ki Magyarországnak azért a sokrétű támogatásért, amelyet az ungvári egyetem fejlesztéséhez nyújt. Emlékeztetett arra, hogy fél éven belül ez a második projekt a felsőoktatási intézményben, amely magyarországi támogatásból valósul meg. Úgy vélte, a kollégium mellett épült sportpálya hozzájárul majd ahhoz, hogy a diákok - nemzetiségtől függetlenül - egészségesen tölthessék szabadidejüket.

Köszöntő beszédében Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztos jelképesnek mondta, hogy az egyetemi sportpályát napokkal Magyarország és Ukrajna nemzeti ünnepei előtt adják át. Fontosnak nevezte, hogy a húszmillió forintnyi összegből megépült sportlétesítmény az ungvári egyetem valamennyi hallgatójának egészséges kikapcsolódását szolgálja majd.

Van még mit tenni

Megszűnhet a magyar nyelvű oktatás Kárpátalján

Megroppant Ukrajna gazdasága, ami a közszférában dolgozók fizetésére is hatással volt. Egy kezdő tanári fizetés havonta 25 ezer forintnak felel meg, ezért sorra hagyják el az iskolákat a tanárok, közülük a magyar nyelvű tanárok pótlása szinte megoldhatatlan, ez veszélyezteti magyar közösségek fennmaradását is.

Magyarország ezzel a gesztussal is bizonyítja, hogy a kárpátaljai magyarok mellett erejéhez mérten segíti a térségben élő ukránokat, ruszinokat, zsidókat, romákat és más nemzetiségű lakosokat is - tette hozzá. Mint jelezte, a következő napokban - a magyar kar diákjainak fél éve átadott felújított kollégiumi szint után - immáron az ukrán nemzetiségű diákok vehetnek birtokba egy ugyancsak magyar kormánytámogatással korszerűsített kollégiumi épületrészt. A kormánybiztos kifejtette, a magyar-ukrán kapcsolatokat erősíti, hogy a gazdaságilag is erősödő Magyarország erejéhez mérten támogatja a jelenleg bajban lévő szomszédját.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!