szerző:
Eduline

Feltüntessétek-e az önéletrajzotokban, hogy nyaranta fagyit árultatok, vagy azt, hogy középiskolában diákönkormányzati képviselők voltatok? Mutatjuk, hogyan lehet ütős önéletrajzotok pályakezdőként is.

©

A HR-esek csak pár másodpercet töltenek azzal, hogy átnézzék a jelentkezők önéletrajzát, így létfontosságú, hogy mi szerepel benne, mennyire áttekinthető, és a lényegre szorítkozik-e. A Business Insider összeállított egy önéletrajz-mintát kifejezetten olyan pályakezdőknek, akik tanácstalanok, hogy mit írhatnának magukról. Ha erre a hét pontra ügyeltek, garantáltan könnyebben találtok majd munkát vagy gyakornoki pozíciót.

1. Áttekinthető elrendezés

A minta elrendezésében nincs semmi sallang, végig ugyanazt a betűtípust használták, így könnyen olvasható és még könnyebben áttekinthető az egész önéletrajz. Ez azért fontos, mert a HR-es így hamar megtalálja, miért érdemes titeket alkalmazni. Plusz pont, hogy a közcímeket és a legfontosabb információkat középre rendezték, egy kutatás szerint ugyanis ezeket olvassák el először a HR-esek.

2. LinkedIn-profil

Talán korainak tűnik, de kifejezetten jó ötlet már a pályátok elején elkezdeni az üzleti közösségi háló használatát, illetve a kreatív iparágakban dolgozó pályakezdőknek érdemes már most létrehozniuk saját honlapjukat.

3. Érthetően megfogalmazott célok

Az önéletrajz-mintán az elérhetőség után rögtön az álláskereső céljai, érdeklődési köre, és legfontosabb készségei szerepelnek. Nagyobb cégeknél különösen jellemző, hogy még ha nem is veszik fel a megpályázott pozícióra, elteszik későbbre az ígéretes jelentkezők önéletrajzát. Ha már az elején tisztázzátok, milyen típusú munka érdekelne, nagyobb eséllyel szerzitek azt meg, ráadásul azt a benyomást keltitek, hogy pontosan tudjátok, mit akartok.

 

©

4. Értékes tulajdonságok kiemelése

Mivel a mintában szereplő álláskeresőnek semmilyen releváns munkatapasztalata nincs, ezért az erről szóló részt az önéletrajz végére sorolták. Cserébe központi helyet kaptak a jelentkező erősségei, például releváns iskolai feladatok, vagy a diákönkormányzatban szerzett vezetői tapasztalat.

5. Középiskolai teljesítmény

Általában a középiskolai eredményeket nem tüntetik fel, de pályakezdőként még belefér, ha az első munkahelyetekre vagy szakmai gyakorlatotokra pályázva még hivatkoztok az olyan releváns eredményeitekre, iskolán kívüli tevékenységeitekre, amelyekre büszkék vagytok.

6. Láthatatlan szakmai készségek

Y- vagy X-generációs pályakezdőként valószínűleg természetesnek veszitek, hogy rengeteg digitális készség birtokában vagytok, de mások számára egyáltalán nem magától értetődő, hogy ismeritek a Prezit, tudjátok használni az Excel pivot tábláit, vagy - ahogyan a mintában is - értetek a közösségi oldalakhoz. Sok cég a gyakornokoktól várja, hogy elboldoguljanak olyan digitális feladatokkal, amiket az idősebb kollégák nem tudnak megoldani.

7. Nem kell ajánlásokat csatolni

Pályakezdőként legfeljebb egy oldalas legyen az önéletrajzotok, így ne pazaroljátok a helyet. Ha behívnak interjúra, ott kérhetnek ajánlólevelet, de ezt bőven elég oda magatokkal vinni. A gyakornokokat kereső cégeknek sincsene illúzióik, nem várják, hogy több éves szakmai tapasztalattal rendelkezzenek, azt viszont igen, hogy egy kezdeményezők és motiváltak legyetek. Ennek látszódnia kell az önéletrajzotokból is.

Minden az álláskeresésről

Milyen a tökéletes önéletrajz? Öt tipp friss diplomásoknak

"Mit mondana a cég temetésén?" - A legfurcsább kérdések állásinterjúkon

Nem találtok állást? Öt tipp, amivel növelhetitek az esélyeiteket

Végzetes hibák az önéletrajzban - ezért nem fognak visszahívni

Ezért érdemes legalább két nyelvet megtanulni

Így készülhettek fel az állásbörzére: hat tipp pályakezdőknek

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!