szerző:
Eduline

A legjobb amerikai egyetemek hirdetnek kurzusokat a neten ingyen, a világ minden táján élők számára elérhető módon. A képzéseknek csak határidejük van, az ütemezés egyéni, a végén pedig akár papírt is küldenek a sikeres vizsgáról.

©

Egyre elterjedtebb, és egyre népszerűbb is a távoktatás azon formája, amikor top egyetemek kínálnak specifikus kurzusokat, sokszor teljesen ingyen. A két legnépszerűbb, erre szakosodott oldal a Coursera és az edX.

Első lépésként ki kell választani, mit szeretnétek tanulni. A képzések részleteinél általában megjelenik, mennyi időt vesz igénybe a kurzus elvégzése, de persze ez csak ajánlás, az ütemezést általában rátok bízzák.

 

A kurzusoknak van egy záró időpontja, eddig végig kell menni az online feltöltött anyagokon. Ezek gyakran videók, illetve hosszabb olvasmányok. Bizonyos kurzusok esetében nagy hangsúly jut a hallgatók egymás közti vitájára. Ilyenkor egy fórumoldalon kell ütköztetni a véleményedet, reagálni a társak írásaira. Ez a rész gyakran kötelező.

A tudást általában nem igazolják automatikusan hivatalos papíron, ehhez fizetni kell, bár ez tapasztalataink legfeljebb 10-20 ezer forintot igényel. Ennyiért küldenek ki egy papírt a Stanfordról, vagy épp az MIT-ről a kurzus sikeres elvégzését igazolva. Egyes kurzusok azonban fuzetősök, itt már több pénzt kérnek, de ezek minden esetben hivatalos papírral járnak.

Ezeket az okmányokat itthon nem kötelező elfogadni senkinek, hiszen nem akkreditált képzésekről van szó. De a megszerzett tudás hasznos lehet, a papír pedig egy jó emlék arról, hogy részt vettetek a kurzuson.