szerző:
Eduline

Idén érettségiztek vagy diplomáztok, és külföldi továbbtanulásban gondolkodtok? Cikksorozatunkban megnézzük, milyen az egyes országok felsőoktatási rendszere és hogyan jelentkezhettek. Hatodik rész: Norvégia.

Az Oslói Egyetem
©

Európa sok országához hasonlóan Norvégiában sem kell fizetnetek a felsőoktatásért az állami intézményekben (kivéve néhány speciális mesterképzést): ezek között találtok hét állami egyetemet, kilenc szakegyetemet, huszonkettő úgynevezett ''university college-ot'' (főiskolát) és két művészeti egyetemet. Az alapszakok nagy része norvég nyelvű, mesterképzésen azonban már jóval több helyen tanulhattok angolul.

A tandíjmentesség az alap-, mester- és doktori képzésekre is vonatkozik - a kulturális és sportlétesítmények, illetve további szolgáltatások igénybevételéért (amelyekért az úgynevezett hallgatói jóléti szervezet a felelős) szemeszterenként egy 300-600 koronás (10-20 ezer forint) díjat kérnek.

Bár az oktatásért nem kell fizetni, az árak borsosak Norvégiában: diákként havonta körülbelül 9000 korona, vagyis több mint 300 ezer forint kiadással kell számolnotok, amely magába foglalja a szállást, étkezést és az egyéb költségeket is. Évente ugyanakkor akár 100 ezer koronás, kamatmentes állami kölcsönt is kaphattok.

Ezek a legjobb egyetemek Norvégiában
Quacquarelli Symonds 2014/2015-ös világrangsorának top 500-as listájára négy norvég intézmény került fel. Az Oslói Egyetem a 101. helyet szerezte meg, a Bergeni Egyetem a 155., a Norwegian University of Science And Technology a 246. a Tromsói Egyetem pedig a 338. lett.

Erre a Norwegian State Educational Loan Fundnál pályázhattok, az eredményeitek és az egyéb bevételeitek alapján pedig a kölcsön több mint harmadát ösztöndíjjá alakíthatjátok át, amelyet így nem kell visszafizetnetek. Ez a 2014/2015-ös tanévben például azt jelentette, hogy akár 39 140 koronát (1 millió 350 ezer forintot) is elengedhettek. A részleteket itt olvashatjátok.

Így zajlik a felvételi

A tanév augusztus közepétől június közepéig tart, a nyár végén kezdődő képzésekre külföldi diákok számára a  jelentkezés határideje december 1. és március 15. közé esik. A felvételit minden intézmény maga bonyolítja le, alapszabályként a középiskolai eredményeket veszik figyelembe.

Továbbtanulás külföldön, teljesen ingyen

Németország

Ausztria

Dánia

Svédország

Skócia

Ha alapszakra jelentkeztek, a szakterülethez kapcsolódó tárgyakból kérhetnek emelt szintű érettségit. Általános követelmény az angol, illetve norvég nyelvtudás: előbbi igazolására a TOEFL- és IELTS-vizsgákat, illetve a Cambridge nyelvvizsgáit is elfogadják. A norvég felsőoktatásról még több információt találtok a Study In Norway oldalon.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!