szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hétfőtől a felsőoktatási intézményekben is elkezdődött a digitális oktatás. Melyik egyetemnek hogyan sikerült alkalmazkodnia a rendkívüli helyzethez? Hol várható a vizsgák elhalasztása és a tanév meghosszabbítása? Íme a válasz.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen mindössze néhány olyan kurzus – hallgatónként átlagosan egy-kettő - van, ahol szükség van a személyes jelenlétre. Ilyenek például a tanító- vagy az óvodapedagógus-képzés gyakorlati tantárgyai. Ezeket halasztani kell, az órákat a diákok a következő félévben veszik majd fel – írja a Magyar Nemzet.

Az ELTE-n a vizsgákon és szigorlatokon kívül a szakdolgozatvédések is online fognak zajlani. Néhányat már sikerült is lebonyolítani ilyen formában.

Az egészségügyi képzések helyzete azonban bonyolultabb, ugyanis már március 11-én, a veszélyhelyzet kihirdetésekor fel kellett függeszteni a gyakorlati órákat az orvos- és a diplomás ápolóképzésben, ami jelentősen megnehezíti a hallgatóknak a félév teljesítését - írja a lap. A Semmelweis Egyetemen a gyakorlati óraszámigényt például műtéti közvetítésekkel igyekeznek csökkenteni, de a teljes gyakorlattól nem lehet eltekinteni. Az ilyen típusú vizsgákat sem lehet online teljesíteni, ezért várhatóan hosszabb lesz majd a szemeszter és a veszélyhelyzet után fogják pótolni az elmaradó órákat. Hasonló intézkedésekre kell számítani a többi orvosképzésen is, ugyanis az intézmények igyekeznek közösen és egységesen reagálni a rendkívüli helyzetre.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen bizonyos esetekben lehetősége van a hallgatóknak arra, hogy a zárthelyi dolgozatok helyett házi feladatokkal teljesítsék a félévet. Szükség esetén pedig a vizsgaidőszakot is eltolják két héttel. A Budapesti Gazdasági Egyetemen azonban a vizsgaidőpontok és a szakdolgozat-leadási határideje sem változik. Az önköltség befizetési határideje viszont április 20-ra módosult - írják. A szakmai gyakorlatok és a duális képzések is folytathatók egészen addig, amíg a fogadóhely máshogy nem dönt. A Budapesti Corvinus Egyetemen pedig tekintettel a rendkívüli helyzetre: pszichológusokból, tanácsadókból álló csoport is segíti a hallgatókat.

"Sehallselát Dömötör" - indul az egyetemi távoktatás

"Nekem sem jobb a helyzet a távoktatás terén" - mesélte az Eduline-nak egy egyetemi hallgató. Neki is a héten kezdődött távoktatás, itt vannak a tapasztalatai.

Nem szeretnél lemaradni a legfontosabb információkról? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.