szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az a magyar állampolgár, aki külföldön tanul, felsőoktatási intézményben, hallgatói jogviszonya alapján jellemzően ott lesz jogosult az egészségügyi szolgáltatásra, de szükség esetén Magyarországon, a külföldi jogosultság alapján kiállított európai egészségbiztosítási kártyával igénybe tud venni egészségügyi ellátást - írja az Adózóna.

Az Adózóna részletes cikkében hozzáteszi: a külföldi hallgatói jogviszonyon alapuló biztosítás ellenére, ha a külföldön tanuló diák a szünidőben hazajön, és itthon munkát vállal, akkor meg kell vizsgálni, hogy a munkavégzése után milyen esetekben keletkezik adó- és járulékfizetési kötelezettsége.

Abban az esetben, ha a diák munkaviszonyt vagy megbízási jogviszonyt létesít, számolnia kell azzal, hogy a bruttó jövedelme után 15 százalék szja-t és egyéni járulékokat is kell fizetnie. Határozott idejű munkaviszony esetén 18,5 százalék járulékot von le tőle, és fizet meg a munkáltató, míg megbízási jogviszonyban végzett tevékenységnél csak 17 százalék a járulék, és ez is csak abban az esetben terheli a munkavállalót, ha a havi jövedelme eléri a 44 700 forintot. Ez azt jelenti, hogy ha a diák például 49 600 forint összegű megbízási díjban állapodik meg a foglalkoztatóval, figyelemmel arra, hogy jellemzően annak jövedelemtartalma a megbízási díj 90 százaléka, nem keletkezik biztosítási jogviszony, így járulékot sem kell fizetnie.

A cikk folytatását az Adózónán olvashatjátok el.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!