szerző:
Eduline

Híresek, gazdagok, tehetségesek, és bár soha nem szereztek diplomát, díszdoktorrá avatták őket: Giorgio Armani, Bob Dylan és Bill Gates több egyetem elismerését is átvette az elmúlt években, az egyik amerikai intézmény pedig - ötletes reklámfogást keresve - a The Muppet Show egyik szereplőjének adományozott doktori címet.

Bob Dylan – a St. Andrews egyetem díszdoktora

Bár csak egy évig járt egyetemre, mégis megkapta az egyik legnevesebb nagy-britanniai egyetem díszdoktori címét: Bob Dylan tizennyolc évesen, 1959-ben iratkozott be a minnesotai egyetemre, néhány hónap múlva azonban felhagyott a tanulással, és kizárólag a zenével kezdett foglalkozni – állítólag azzal indokolta döntését, hogy „csupa haszontalan és felesleges dologgal tömték a fejét”. Negyvenöt évvel később a skóciai St. Andrews egyetem díszdoktorrá avatta zenei teljesítményéért, a ceremónia azonban nem volt zökkenőmentes: Dylan több mint ötven percet késett a másfél órásra tervezett ünnepségről. Tíz dúsgazdag híresség, akinek még érettségije sincs - összefoglalónkat itt olvashatod el.

Bob Dylan: ötven percet késett saját "diplomaosztójáról"

Bill Gates – a Harvard díszdoktora


Nyolc egyetemtől kapott díszdoktori címet, pedig a Harvardot soha nem végezte el – annak ellenére, hogy a legjobb magániskolákba járt, a vizsgákon pedig rendszerint maximális pontszámot ért el, 1975-ben úgy döntött, nem hajlandó a campuson vesztegetni az idejét, inkább megalapítja saját cégét. Harminckét év múlva mégis megkapta harvardi diplomáját – de a tokiói Waseda University, a Cambridge, a Peking University és a stockholmi Karolinska Institutet is díszdoktorai közé választotta. Nemcsak az üzletemberek, hanem a politikusok közül sem mindenki szerzett egyetemi diplomát, sőt van, aki a középiskolát is otthagyta. Összefoglalónkat itt olvashatod el.

Bill Gates: nyolc egyetem adományozott díszdoktori címet
©

Giorgio Armani – a Politecnico di Milano University díszdoktora

A világ alighanem leghíresebb divattervezője, Giorgio Armani 1951-ben kezdte meg orvosi tanulmányait a bolognai egyetemen, két év tanulás után azonban otthagyta az iskolát, és kirakatrendezőként, majd a milánói La Rinascente áruház beszerzőjeként dolgozott. 1974-ben nyitotta első üzletét, ma már több mint hétmilliárd dolláros vagyona van – 2007-ben végül egyetemi végzettséget is szerzett, előbb a London University of Arts, majd a Politecnico di Milano University adományozott neki díszdoktori címet.


A kakukktojás: Breki, a Long Island University díszdoktora

A The Muppet Show egyik leghíresebb szereplője, Breki 1996 óta a Long Island University Southampton College díszdoktora, a békát néhány elszánt hallgató terjesztette fel az elismeréssel jutalmazandó hírességek listájára. Bár a furcsa ötlet eleinte nem tetszett az intézmény tanárainak, később kénytelenek voltak belátni, hogy Breki díszdoktorrá avatása jót tett az addig alig ismert intézménynek – szinte minden napilap és televíziós csatorna foglalkozott a díszdoktori címmel és a Southampton College-dzsal.

eduline