szerző:
Eduline

Az új felsőoktatási törvény tervezete szakmai értelemben rossz, ha a koncepcióban szerepelő szabályokat a jelenlegi formájában vezetnék be, az összes állami egyetemen megszűnne a jogi kar – nyilatkozta a hvg.hu-nak Hiller István volt oktatási és kulturális miniszter.

A szocialista politikus szerint a november 4-én nyilvánosságra hozott új felsőoktatási törvény tervezetében szereplő előírások miatt a Budapesti Corvinus Egyetemen, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, a debreceni, pécsi és szegedi egyetemen több kar megszűnne, az ELTE állam- és jogtudományi kara például azért, mert az oktatóknak csupán 62,3 százaléka minősített. „A KDNP-s előterjesztés szerint csak azok az egyetemi karok kapnák meg a működési engedélyt, ahol a minősített, tudományos fokozattal rendelkező oktatók száma eléri a 66 százalékot” – mondta Hiller István.
©

A volt oktatási és kulturális miniszter szerint a tervezett változtatások helyett inkább a párhuzamos képzéseket kellene felszámolni, és regionális tudásközpontokat létrehozni. „Tudomásul kell venni, hogy Magyarország nem tudja minden tudományágban ugyanazt a színvonalat képviselni” – tette hozzá. A teljes interjút a hvg.hu-n olvashatod el.

eduline