szerző:
Eduline

Alig két hónap múlva kiderülnek a felvételi ponthatárok. Ha nem kerültök be a kiválasztott felsőoktatási intézménybe, vagy a diploma megszerzése után tanulnátok szakmát, érdemes szétnézni az OKJ-s képzések piacán. Mire érdemes figyelni a képzés kiválasztásakor?

©

1. Körültekintően válassz képzőhelyet!

Jelenleg rengeteg képzőhely közül válogathatsz, azonban nem biztos, hogy mindegyik egyformán erős minőségileg. Érdemes ezért utánajárnod többek között annak, hogy a kiszemelt cég rendelkezik-e engedéllyel, emellett stabilan működik-e. Az oktatóknak sem árt utánanézned, illetve hogy milyen vélemények, referenciák olvashatóak a cég által kínált képzésekről a különböző fórumokon.

2. Keress olyan képzést, ami érdekel!

Ezt bizonyára nem először hallod, azonban tényleg fontos szempont, hogy érdekeljen és szeresd azt, amit tanulsz, amit később munkaként végzel. Mielőtt bármibe is belekezdenél, lényeges, hogy tisztában légy önmagaddal, hogy rendelkezel-e kellő kitartással, szorgalommal ahhoz, hogy elsajátítsd az adott szakmát. 

Így tanulhattok OKJ-s képzésen teljesen ingyen: itt egy fontos feltétel

Mire kell figyelnetek, ha államilag támogatott OKJ-s képzést kerestek, de már van egy OKJ-s szakmátok? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk. Olvastam, hogy két OKJ-s képzést is elvégezhetek állami támogatással. Az első szakmámat idén tavasszal fogom megszerezni. Figyelnem kell valamilyen feltételre a második képzésnél? Kizárólag ingyenes képzés érdekel.

3. Nézz utána a hiányszakmáknak!

Ha mégis bizonytalan vagy a választásodat illetően, akkor járj utána, hogy a keresett szakmáknak. Utána már könnyen szűkítheted azokra a képzésekre a listád, amelyek tényleg érdekesek is a számodra. A pénzügyi képzésekre tavaly nagy volt az igény, ugyanakkor targoncavezetőnek is sokan tanultak. A választás már csak rajtad áll.

4. Figyelj a részletekre!

Tóth Réka, a Perfekt Zrt. oktatási szakértője szerint nem árt képbe kerülni kereséskor a részletekkel sem. Például nem mindegyik képzéshez ugyanazok az iskolai követelmények, sőt nem akármelyik OKJ-s képzés elvégzéséért jár többletpont a felvételin. Érdemes figyelembe venned, hogy milyen a választott tanfolyam ütemezése, mi fér bele az idődbe. A fizetős képzések egyik nagy előnye például, hogy rugalmasabbak, mint az államilag támogatottaké. Sok felnőttképzőnél elérhetőek kedvezmények, akár részletfizetési lehetőség is, és további szolgáltatások (szakkönyv, e-tananyag, vizsgafelkészítés), de mindig érdemes utánajárni, hogy a képzési költség mit tartalmaz pontosan.

Pontszámítási szabályok: minden OKJ-s képzésért jár többletpont a felvételin?

Idén fejeztek be egy OKJ-s képzést? De vajon kaptok-e a tanfolyam elvégzéséért többletpontot az egyetemi-főiskolai felvételin? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk. Idén jelentkeztem egyetemre, de még mindig nem tudom, kaphatok-e pluszpontot azért az OKJ-s tanfolyamért, amit nemsokára befejezek. Mikor jár pont a képzésért? Nem mindegy, hogy milyen OKJ szakképesítéssel rendelkeztek.