szerző:
Eduline

Hogyan válthattok szakot, ha a ponthatárhúzás után gondoljátok meg magatokat? Jelentkezhettek a pótfelvételire? Újabb olvasói kérdésre válaszoltunk.

Ha meggondoljátok magatokat, új felvételivel vagy átvétellel válthattok szakot
©

Ha felvesznek egy egyetemre, de mégis egy másikra szeretnék menni, ahová nem adtam be a jelentkezésemet februárban, kérhetek átvételt? Vagy a pótfelvételin kell újra jelentkeznem?

Ha a rendes felvételi eljárásban bekerültök egy megjelölt szakra, a pótfelvételire már nem jelentkezhettek: azon azok vehetnek részt, akik a rendes felvételi eljárásban egyáltalán nem adtak le jelentkezést, vagy egy helyre sem kerültek be.

Ha meggondoljátok magatokat, és egy másik szakra szeretnétek járni, felvételizhettek az őszi keresztféléves, vagy a 2016. tavaszi eljárásban.

Ha bekerültök, az szakváltásnak minősült majd. Ha állami ösztöndíjas képzésre kerültök be, akkor sem kell aggódnotok: újrakezdődik a számolás, és ismét a képzési idő másfélszerese áll majd rendelkezésetekre a diploma megszerzéséhez, mielőtt vissza kellene fizetnetek a képzés költségének felét. Ismét a képzési időnél két félévvel hosszabb ideig is vehetitek igénybe az állami ösztöndíjat, igaz, az első szakon ''elhasznált'' ingyenes szemesztereket mindenképpen elvesztitek.  A hallgatói nyilatkozatról szóló összefoglalónkat itt olvashatjátok.

Ha azonos képzési területen belül szeretnétek szakot vagy intézményt váltani, erre újabb felvételi eljárás nélkül is van lehetőségetek. Az átvételről a fogadó intézmény dönt. Ebben az esetben nem kezdődik újra a fenti, állami ösztöndíjjal kapcsolatos feltételek számolása. A szakváltásról és az átvételről szóló összefoglalónkat itt találjátok.

Fontos tudni, hogy ha alapképzésben, mesterképzésben és felsőoktatási szakképzésben az első, osztatlan szakon pedig legkésőbb a második félév után hagyjátok félbe az egyetemet, főiskolát, nem kell visszafizetnetek az állami ösztöndíjat. Ez abban az esetben is igaz, ha az aktív(ak) után még volt passzív félévetek is. Az állami ösztöndíjról itt találjátok a részleteket.

Július 9-ig egyébként egyszer módosíthatjátok a szakok sorrendjét az e-felvételiben, ha ezt még nem tettétek meg. Új szakot már nem adhattok hozzá a jelentkezéshez.

A 2015-ös felvételivel kapcsolatos összes cikkünket itt olvashatjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!