szerző:
Eduline

Eldöntöttétek, hogy megpróbáljátok a kollégiumi jelentkezést? Mutatjuk, hogy mik azok a dokumentumok, amiket biztos, hogy be kell szereznetek a jelentkezéshez.

©

Minden egyetem kollégiumi felvételi rendszere eltérő, így mindenhol más dolgokra adnak pontokat, de a jogosultságot igazoló papírok listája többnyire ugyanolyan.

A kollégiumi férőhelyeket általában szociális alapon osztják ki: van, ahol csak államilag az támogatott hallgatók, és olyan is van, ahol önköltséges formában tanulók is kaphatnak szállást. Vannak dokumentumok, amiket majd egyszerűen csak elő kell venni a fiókból, szekrényből, azonban vannak, amik némi utánajárást is igényelnek.

Igazolások

Fontos, hogy a szüleitek jövedelemigazolását is beszerezzétek, ügyelve arra, hogy három hónapnál nem régebbi iratokat csatoljatok. Érdemes odafigyelni a dátumokra, ugyanis van, ahol ennél is frissebb dokumentumokat kérnek.

Ha van eltartott a családban, tehát mondjuk van egy kiskorú testvér, aki iskolába jár, akkor szükség lesz az ő tanulói jogviszonyát igazoló papírra is. Ami még döntő lehet, az az egyetem-lakhely távolság. Ezt is igazolni kell papírokkal, bejelentett állandó lakcímmel.

Ha van, akkor mellékelni kell a hátrányos helyzetet igazoló papírokat is, hiszen azok is pontot érnek a kollégiumi felvételin. Valamint szükségetek lesz az érettségi bizonyítványotokra, hiszen a legtöbb helyen nézik a tanulmányi eredményeket is.

Itt minden fontos infót megtaláltok az egyetemi kollégiumokról

Az utóbbi hetekben többször írtunk az egyetemi kollégiumok adta lehetőségekről, jelentkezésről és minden fontos infóról. Összegyűjtöttük most ezeket nektek. 1. Hogyan és miként Mi alapján és hogyan határozzák meg az egyetemek a kollégiumi elhelyezéseket, hogyan kerülnek be a hallgatók? Erről itt olvashattok. De arról is találhattok infókat, hogy miért érdemes kollégiumban lakni: öt dolog, amiért megéri koleszban lakni.