szerző:
Eduline

2015-ben is változnak az érettségi szabályai. Hogy senkit ne érjen kellemetlen meglepetés, összegyűjtöttük a legfontosabb módosításokat.

Nem lehet vizsgázni egyedileg akkreditált tárgyakból

Jelenleg huszonöt egyedileg akkreditált tantárgy van, ezek közé tartozik például az angol irodalom, a környezettan, a mikrobiológia, az épületgépészet, a csillagászat, a gépírás, a tánc- és mozgásművészet is. Mivel ezeket a tárgyakat középiskolák akkreditáltatták, így a követelményrendszert az adott intézmény dolgozta ki, nem pedig központilag határozták meg. Az akkreditált érettségi tárgyak listáját itt találjátok.

Új választható közismereti tantárgy

2015-ben bevezetnek egy új - választható - közismereti tantárgyat, a pszichológiát.

©

Milyen tárgyakból lehet emelt szinten érettségizni?

2015-ben is csak olyan tárgyakból tehettek emelt szintű érettségit, amely szerepel a felsőoktatási felvételi tájékoztató mellékletében (vagyis pontot számolnak belőle az egyetemi-főiskolai felvételin), és létezik belőle emelt szintű érettségi vizsga. A teljes listát itt találjátok.

Több szakon lesz kötelező az emelt szintű érettségi

Kötelező az emelt szintű érettségi például több bölcsészet- és társadalomtudományi szakon, jogászképzésen, az általános orvosi, fogorvosi és gyógyszerészeti képzésen. Az emelt szintű érettségiért ilyenkor is jár többletpont, de csak akkor, ha legalább 45 százalékos eredményt értek el. A szakok listáját itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!