szerző:
Eduline

Mit lehet tenni az utolsó napon, ha nem tanultatok eleget az érettségire? Mit érdemes átnézni az utolsó órákban, érdemes-e éjszaka is magolni?

Magyarérettségi: melyik feladatot érdemes választani?

Az előző évek szövegértési feladatait mindenképpen érdemes átnézni. A középszinten érettségizők hatvan percet kapnak a megadott szöveg elolvasására és a feladatok megoldására, ez pedig nem mindenkinek elég - az viszont gyorsítja a munkát, ha átnézitek a típusfeladatokat, és megjegyzitek, melyekkel szokott problémátok lenni. Az előző évek feladatsorait itt találjátok.

©

"Olvasni mindig érdemes, magolni viszont nincs értelme. A műértelmező írásoknak is sokkal inkább az alkalmazott módszertanából lehet a legtöbbet tanulni - mondta el Szabó Roland magyartanár.

A középszintű magyarérettségi második részében három esszéfeladat - érvelés, műelemzés és összehasonlító elemzés - közül lehet választani. Az esszékérdések értékelésében a tartalmi elemek és a szerkezet maximum 20-20 pontot, a nyelvi minőség szintén 20 pontot ér, vagyis összesen 60 pontot adhatnak a tanárok. Olvashatatlan írás miatt 3, helyesírási hibák miatt maximum 15 pontot vonhatnak le, úgyhogy érdemes ellenőrizni a nehezebb szavak írásmódját.

"A középiskolai (gimnáziumi) irodalomtananyag-feldolgozás erősen szövegközpontú; és a szövegközpontú oktatás megköveteli a szövegek értelmezéséről szóló esszéisztikus szövegalkotási feladatok állandó jelenlétét az iskolai számonkérési módszereknél. Tehát négy év áll a diákok rendelkezésére, hogy megtanulják az ilyen típusú szövegalkotások lépéseit. Nem a konkrét szöveg a fontos, hanem a szövegértés és -értelmezés módszertanának ismerete – ami tanulható, nem képesség kérdése" - mondta Szabó Roland.

Ha nagyon kevés idő van a felkészülésre, érdemes előre eldönteni, melyik feladatot választjátok majd a középszintű magyarérettségin. Az elemzés, az összehasonlító elemzés és az érvelés szempontjait, legfontosabb elemeit még vasárnap délután is át lehet ismételni. A magyarérettségihez további tippeket itt és itt olvashattok.

Matekérettségi: nézzétek át a függvénytáblázatot

"A korábbi évek alapján a geometria egy igen jelentős témakör, valamint valószínűség számítás is előfordulhat az első és a második részben egyaránt. Az egyenletmegoldások és a szöveges feladatok is jelentős arányt képviselnek a korábbi feladatsorokban. De semmiképp sem szabad csak ezekre a témákra összpontosítani. Sokszor előfordul olyan feladat, amely több részből áll, és mindegyik részfeladat más-más témára kérdez rá" - tudtuk meg Király Tamástól, a Studium Generale Matematika Szekciójának vezetőjétől .

Érdemes átnézni a középszintű írásbeli első részének típusfeladatait sem. Ezek rövid, egyszerűbb feladatok, amelyek az összefüggések és definíciók alkalmazását igénylik. Ezekért harminc pont jár, vagyis ha valaki hibátlanul megoldja az összes példát, átmegy az érettségin. A legjobb, ha az elmúlt évek feladatsorait nézitek át (itt találtok feladatsorokat a gyakorláshoz), a megoldásokkal gyorsan ellenőrizhetitek a tudásotokat. A témáról bővebben itt olvashattok.

©

Ne feledkezzetek meg a legális puskáról sem. Matek-, fizika- és kémiaérettségire négyjegyű függvénytáblázatot mindenképpen vigyetek. "Függvénytáblázat és számológép. Ezek nélkül be se menjünk a vizsgára! Nagy előnyt jelent, ha a számológépünket ismerjük, használjuk egy ideje és minden gombról tudjuk mit csinál, nehogy emiatt legyen hiba a megoldásban. A számológépnél viszont figyelni kell arra, hogy ne legyen programozható, függvényt kirajzoló fajta. És az elemet is ellenőrizzük benne, ne az érettségin merüljön le" - mondta Király Tamás.

A négyjegyű függvénytáblázattal a kettest, sőt akár a hármast is összehozhatják azok a diákok, akik egyébként nem készültek a vizsgára. Persze ehhez nagyon rutinosan kell használni a kiadványt a középszintű matekérettségin. Érdemes tehát egy kis időt szánni arra, hogy átnézzétek, mit hol találtok. Mikor és hogyan érdemes használni a négyjegyű függvénytáblát? Cikkünket itt olvashatjátok.

Piszkozatlapokat is bátran használjatok, ne az éles vizsgalapot firkáljátok össze rossz megoldásokkal. Piszkozatlapokon több megoldási módot is bátran végig lehet nézni, nem értékelik, de ne felejtse el senki a végső megoldást leírni a feladatlapra!

Legális „segédeszköz” még a glükóz (csoki, szőlőcukor). Nagyon fontos, hogy reggelire ne egyetek édeset, mert akkor korán felmegy a vércukor szint a szervezetben, és az érettségi idejére gyorsan leesik és nehezebben megy a gondolkodás. Reggelire sósat, majd az érettségi alatt lehet ezeket fogyasztani, valamint megfelelő folyadék bevitel is fontos".

Evés, alvás, relax

Talán mondanunk sem kell: az alvás ne maradjon ki. Arra nincs recept, hogy mennyit kell egy fontos vizsga előtt aludni, de mindenki ismeri a saját biológiai óráját. Ne most kísérletezzétek ki, fel tudtok-e kelni, ha csak két órát pihentek hajnalban, vagy hogy az este kilenckor megivott kávé után el tudtok-e aludni. Van, akit délután ébresztett a barátnője, van, akinek a kávéval gyűlt meg a baja: érettségizők történetei.

Nem csak alvással biztosíthatjátok be magatokat, hanem különböző agyserkentő ételekkel és italokkal is. Az utolsó napon is nassoljatok diót, áfonyát, esetleg epret, a vizsgára pedig ne felejtsetek el magatokkal vinni csokit és szőlőcukrot. További hatásos agyserkentőkről itt olvashattok.

Minden infó a 2015-ös érettségiről

Túlélőcsomag érettségizőknek: íme, a legfontosabb infók a vizsgákról

Érettségi 2015: hány pont kell a ketteshez?

Így bukhatjátok az érettségit: apró hibákon sok pontot veszíthettek

Hány percetek lesz megoldani a középszintű magyarérettségi feladatait?

Ilyen lesz az érettségi: a legfontosabb infók a vizsgákról

Milyen esszéfeladatra számíthattok az idei magyarérettségin?

Átmennél az érettségin, ha ma lenne? Feladatsorok és megoldások magyarból

Kötelező olvasmányok röviden: érettségihez nagy segítség

Átmennél az érettségin, ha ma lenne? Ilyen feladatokat kaptak a diákok töriből

Így készülhettek fel az érettségire: hét szuper mobilalkalmazás

Így puskázhattok legálisan a magyarérettségin

Átmennél az érettségin, ha ma lenne? Íme, a feladatsorok matekból

Így puskázhattok legálisan a matekérettségin

Átmennél az érettségin, ha ma lenne? Feladatsorok és megoldások németből

Átmennél az érettségin, ha ma lenne? Ilyen feladatokat kaptak a diákok angolból

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!