szerző:
Eduline

Hamarosan, a szóbeli vizsgák végeztével mindenkinek befejeződik az idei érettségi szezon. A diákok feladatai csökkennek, viszont a szülőknek fontos dolguk lesz, ugyanis módosítaniuk kell a családi adókedvezményről a munkáltatójuknak adott nyilatkozatukat.

©

A tanév befejeztével ugyanis az érintett diákok után nem jár adókedvezmény. Ezért fontos módosítani a családi adókedvezményről szóló nyilatkozatot, mert a "jogalap nélkül érvényesített családi kedvezmény" miatt adóbefizetési különbözettel szembesülhetnek a szülők, ráadásul még 12 százalékos különbözeti bírsággal is számolniuk kell.  

Mi történik, ha egyetemen vagy főiskolán tanul tovább a 18 éves diák?

Jó hír, hogy bár családi pótlék nem jár az egyetemre, főiskolára járó hallgatók után nem jár családi pótlék, ha vannak fiatalabb testvéreik, a családi pótlék összegének kiszámolásánál figyelembe kell venni őket, ugyanis eltartottnak minősülnek. Kivéve, ha önálló jövedelemmel rendelkeznek, mert akkor egyáltalán nem lehet őket figyelembe venni.

Az OKJ is számít?

Igen, de nem mindegy, hogy középiskolában szervezik-e meg az OKJ-s képzést. Ebben az esetben ugyanis jár családi pótlék a diák után (csak akkor, ha nem múlt el 20 éves), második esetben viszont nem - írja a tbközpont.

Mi történik, ha semmit sem tudtok mondani a kihúzott tételről az érettségin?

Hány pontot szerezhet a szóbeli érettségin az a vizsgázó, aki póttételt húz? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk. Milyen esetben kötelezhetnek arra, hogy póttételt húzzak a középszintű szóbeli érettségin? És hogyan pontoznak, ha póttételt kell húznom?