Szabó Fruzsina
Szabó Fruzsina

Nyilvánosságra hozták a 2012-es keresztféléves felvételi ponthatárait: ötven-hatvan ponttal már be lehetett kerülni a legnépszerűbb mesterszakokra, a gazdasági képzéseket indító egyetemek, főiskolák államilag finanszírozott helyeiért azonban ismét nagy volt a verseny.

2010-hez és 2011-hez hasonlóan idén is a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem képzéseire jelentkeztek a legtöbben, 1215-en, a második, harmadik és negyedik helyen a Budapesti Corvinus Egyetem (893 jelentkező), a Szent István Egyetem (836 jelentkező) és a Debreceni Egyetem (542 jelentkező) áll. Több mint négyszázan jelölték meg a győri Széchenyi István Egyetem (468 jelentkező), a Nyugat-magyarországi Egyetem (410 jelentkező) és a Pannon Egyetem (403 jelentkező) szakjait is.

Alapszakokat kevés egyetem és főiskola hirdetett meg a keresztféléves eljárásban, ezek közül a gazdálkodási és menedzsment, az andragógia, valamint a kommunikáció és médiatudomány volt a legnépszerűbb. A mesterképzések közül a vezetés és szervezést (894 jelentkező), a vállalkozásfejlesztést (634 jelentkező), a tanárképzést (619 jelentkező), a marketinget (611 jelentkező) és a logisztikai menedzsmentet (438 jelentkező) jelölték meg a legtöbben.

A tíz legnépszerűbb mesterszak ponthatárai (nappali tagozat, állami finanszírozás)

Mesterképzés neve Ponthatár Ponthatár Ponthatár
Vezetés és szervezés BCE: 67 pont DE: 67 pont NYME: 64 pont
Vállalkozásfejlesztés ÁVF: 50 pont BCE: 65 pont ME: 81 pont
Tanár PTE: 76 pont (mérnöktanár - építészmérnök) NYF: 79 pont (magyartanár - levelező) EKF: 74 pont (család- és gyermekvédő tanár - levelező)
Marketing BGF: 72 pont PTE: 88 pont BCE: 66 pont
Logisztikai menedzsment DE: 80 pont PE: 63 pont BCE: 66 pont
Pénzügy BCE: 64 pont KE: 49 pont SZTE: 88 pont
Mérnökinformatikus BME: 72 pont ME: 87 pont PPKE: 72 pont
Gépészmérnök ME: 87 pont BME: 70 pont SZIE: 54 pont
Regionális és környezeti gazdaságtan SZTE: 88 pont BCE: 57 pont KE: 69 pont
Nemzetközi gazdaság és gazdálkodás ZSKF: 89 (levelező) NYME: 55 pont BCE: 67 (magyar nyelven)

A három legnépszerűbb alapszak ponthatárai

Alapképzés neve Ponthatár Ponthatár Ponthatár
Gazdálkodási és menedzsment BKF: 256 pont (A,L,K) KJF: 244 pont (A,T,K) SZE: 244 pont (A,L,K)
Andragógia DF: 260 pont (A,L,K) PTE: 262 pont  (A,L,K) SZIE: 242 pont  (A,L,K)
Kommunikáció és médiatudomány BKF: 244 pont  (A,L,K) ZSKF: 271 pont  (A,L,K) SZTE: 432 pont  (A,L,K)

Pontszámítás: csak az alapszakos változott

A mesterképzésre jelentkezők felvételéről a felsőoktatási intézmények saját hatáskörben, szakonként egységes rangsorolás alapján döntenek. A jelentkezők teljesítményét minden esetben 100 pontos rendszerben értékelik: azt nem veszik figyelembe, hogy ki melyik intézményben szerezte meg a BA-/BSc-diplomát, az alapfokú oklevél minősítése, a korábbi tanulmányok félévi eredményeinek átlaga, valamint a szóbeli és írásbeli felvételi vizsga eredménye azonban általában beleszámít a felvételi pontszámba.

Aki alapképzésre jelentkezett, annak már az új szabályok szerint kellett kiszámítani az összpontszámát: a legfontosabb változás, hogy a magyar nyelv és irodalom, a matematika, a történelem és az idegen nyelv mellett egy természettudományos tantárgy eredményeit is figyelembe kellett venni a tanulmányi pontok összegzésekor. A pontszámítás 2012-es szabályairól itt olvashattok, pontszámító kalkulátorunkat pedig itt próbálhatjátok ki.

A többletpontok rendszere is változott: az eddigi nyolcvan helyett száz pluszpontot lehetett szerezni, ez azt jelenti, hogy nem 400+80, hanem 400+100 volt a maximális pontszám. Az emelt szintű érettségiért járó többletpontok mértéke negyvenről ötvenre emelkedett, de a minimális pontszám is magasabb, mint tavaly. Az idei keresztféléves felvételin alapképzésre, egységes és osztatlan képzésre csak azokat vehették fel az egyetemek és főiskolák, akik legalább 240 pontot összegyűjtöttek (az emelt szintű érettségiért járó pontokkal együtt, de más jogcímen kapott többletpontok nélkül).