szerző:
Eduline

Ősszel több egyetemen és főiskolán elindul a duális képzés - itt vannak a legfontosabb tudnivalók a képzési formáról és a felvételiről.

©

2015 szeptemberében öt képzési területen (műszaki, informatikai, agrár, természettudományi és gazdaságtudományi) indítják el a duális képzéseket. Az új képzési forma a hagyományos alapképzésekkel párhuzamosan indul, a felvételi tájékoztatóban januárban jelenik majd meg, hogy mely képzésekre jelentkezhettek duális formában is, és milyen vállalati partnerek közül választhattok.

Miben más a duális képzés?

A duális képzés is alapképzési szaknak számít, kötelező szakmai gyakorlattal. A lényege, hogy az elméleti képzést továbbra is az egyetemek, főiskolák biztosítják, a gyakorlati képzést viszont minősített vállalatoknál végezhetitek el. Emiatt a duális képzésben a tanév hossza 48 hét, ami csaknem kétszerese a "hagyományos képzési időnek". Elméleti oktatással 26 hetet, a vállalatoknál pedig 22 hetet kell töltenetek, és itt teszitek le majd a gyakorlati vizsgákat is.

A gyakorlati képzésért jár fizetés?

Sokak számára a duális képzés nagy előnye lehet, hogy kaptok érte fizetést is. Ez havonta a minimálbér legalább 60 százaléka körüli összeg, amelyet a képzés teljes ideje alatt, tehát vállalatnál és a felsőoktatási intézményeknél töltött időszakokban ugyanúgy kötelesek kifizetni.

Hogyan lehet duális képzésekre jelentkezni?

A felvételi két, egymással párhuzamosan zajló szakaszból áll. Az általános felvételi eljárás semmiben nem különbözik a duális szakok esetében sem. Ez egészül ki egy vállalati felvételivel, amelynek az eredményét még a ponthatárhúzás (július 23.) előtt megtudjátok.

A jelentkezéseteket ugyanúgy kell benyújtanotok, mint a hagyományos alapszakokra. Ezzel egy időben fel kell vennetek a kapcsolatot a felvételi tájékoztatóban az adott szak mellett feltüntetett vállalati partnerrel vagy partnerekkel - amennyiben több céget is megneveznek, természetesen kiválaszthatjátok a legszimpatikusabbakat. A cégek a saját honlapjukon tájékoztatnak a vállalati felvételi részleteiről.

Az eredményeket, azaz hogy megfeleltetek-e vagy sem, legkésőbb 2015. július 3-ig kell megkapnotok. Így a sikeres vagy sikertelen vállalati felvételi tudatában még lesz lehetőségetek sorrendmódosításra a ponthatárhúzást megelőző 14. napig.

Mi történik, ha sikertelen a vállalati felvételi?

Ellentétben például az alkalmassági vizsgákkal, a vállalati felvételi eredménye nem befolyásolja a központi felvételit, a ponthatárhúzás eredményét. Ha tehát sikertelen a vállalati felvételitek, még felvehetnek a hagyományos alapképzési szakra a pontjaitok alapján - vagyis "csak" a duális formát bukjátok.

Meggondolhatom magam "menet közben"?

Igen, többször is van rá lehetőségetek. Amennyiben sikeres vállalati felvételit tettetek és az állami felvételin is bekerültetek az adott szakra, de még nem iratkoztatok be, választhatjátok a hagyományos alapszakot is. Érdemes tehát megpróbálni a felvételit, a döntést meghozhatjátok augusztusban is.

Emellett a beiratkozás után is bármikor dönthettek úgy, hogy "ki akartok szállni" a duális képzésből, ilyenkor kérhetitek átsorolásotokat a hagyományos, nappali munkarendű szakra. A 2015-ös felvételivel kapcsolatos legfrissebb cikkeinket itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!