szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Diplomásként jelentkeztek egyetemre vagy főiskolára? Nem csak mesterképzésnél számíthat az okleveletek. Itt egy pontszámítási lehetőség, ami nektek is jól jöhet.

Mikor számít a diploma?

A felsőfokú végzettséggel rendelkező jelentkezőket – amennyiben alapképzésre, osztatlan képzésre vagy felsőoktatási szakképzésre jelentkeznek – a felsőoktatási intézmények a tájékoztatóban közzétett módon a felsőfokú végzettséget tanúsító oklevél figyelembevételével is rangsorolhatják - írja a Felvi.

Hány pontot kaphattok?

Az 500 pontos rendszerben az oklevélért adható pontot a jogszabályi minimumpontszám (alapképzésen 280, felsőoktatási szakképzsen 240) és 400 pont között arányosan kell megállapítani. Az összpontszám meghatározásához az így kapott pontszámhoz hozzá kell adni a többletpontokat.

Ilyen esetben a jelentkezési kérelem csak akkor minősül hiányosnak, ha a jelentkező a jelentkezéskor az érettségi eredményei és középiskolai bizonyítványa alapján is kéri a pontszámítás elvégzését - teszi hozzá atájékoztató.

Minden oklevél számít?

Felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevélből így nem számítható pont, mivel az nem minősül felsőfokú végzettséget igazoló oklevélnek, kizárólag szakképzettséget igazol - emeli ki a Felvi.

November 15-ig jelentkezhettek a februárban induló képzésekre, a pontszámításról még többet, valamint a jelentkezés szabályairól itt olvashattok. Ha pedig megnéznétek, hogyan alakultak a ponthatárok az előző években, itt megtehetitek.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.