Felsőoktatás Eduline

Huszonöt diákújságíró tudósíthat az uniós elnökség eseményeiről

Elolvasom

Megkezdi a felkészülést az a huszonöt egyetemi hallgató, akik közül húszan a Fiatal Európa Szerkesztőség tagjaiként tudósíthatnak az Európai Unió Tanácsának magyar elnökségéhez kapcsolódó eseményekről. A több mint százhatvan jelentkezőből kiválasztott huszonöt fős szerkesztőség tagjai egy e-learning képzésen, valamint egy felkészítő tréningen is részt vesznek.

Felsőoktatás Eduline

Nem igaz, hogy a bölcsészek esélytelenek az álláspiacon

Elolvasom

Szintetizálás, gyors tanulási képesség és terhelhetőség. Leginkább ezekben a kompetenciákban erősek a bölcsészek, és téved, aki szerint ez kevés. Akibe a tudományon kívül szorult némi kreativitás is, és jó csapatjátékos, az könnyedén találhat munkát magának a versenyszférában is reklám, marketing, vagy HR területen. Ha ehhez még két nyelvet is beszél felsőfokon, akkor nyert ügye van. Munkapiaci körkép bölcsész-szemmel.

Felsőoktatás Eduline

Mihez kezdesz az első diploma után?

Elolvasom

Az első diploma megszerzése tetszik-nem tetszik ma már szinte rutinfeladatnak számít. A továbbtanulás egyre inkább a posztgraduális, szakirányú képzések felé tolódik, az egyetemek és főiskolák egyre bővülő választékkal várják a specializálódni készülő diplomásokat. Belőlük pedig egyre több van: ma már minden harmadik diák tervezi, hogy az első diploma után is visszaül az iskolapadba.

Felsőoktatás Eduline

Egyetem után ingyenmunka?

Elolvasom

„Cégünk minimum fél év időtartamra, heti 40 órában szakmai gyakorlatra diákot keres” – szól egy hirdetés a sok ehhez hasonló közül. Az állásközvetítő oldalak tömve vannak gyakornokokat kereső hirdetésekkel, a legtöbb álláskereső portálnak külön gyakornoki rovata is van. A munkajog szerint fizetés járna ezért a típusú folyamatos munkáért is, ám a cégek nagy többsége már az elején nyilvánvalóvá teszi: itt legföljebb csak tapasztalatot kaphatunk. Az ingyenmunka leginkább a kezdő újságírókat és jogászokat érinti.

Közoktatás Edupress

Összegyűlik a felsőoktatási média

Elolvasom

Egyetemi és főiskola újságírók találkoznak egymással és a szakma neves képviselővel a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sajtó Egyesület (MESE) nyolcadik Felsőoktatási Média Konferenciáján március 12-13-án, a Szent István Egyetem gödöllői kampuszán. A Magyar Sajtó Napja alkalmából ünnepélyes díjátadón ismerik el a hallgatói írásokat, fotókat és idén elsőként átadják az Év Campus Honlapja díjat is.

Közoktatás Eduline

A szűkszavú Tóta W. Árpád

Elolvasom

Ha létezik olyan, hogy cool foglalkozás, akkor a blogger biztosan az, hiszen hozzá képest pédául az űrhajós űrhajója technológiai őskövület. A sikeres blogger olyan újságíró szerűség, aki pusztán önerejéből lett népszerű és elfogadott véleményformáló, anélkül, hogy bármilyen szakmai renglétrát meg kellett volna másznia. E heti interjú alanyunk Tóta W. Árpád, akinek írásaira legalább annyian figyelnek, mint a legelismertebb "hivatásos" politikai újságírókra, és akirők most kiderült, interjú alanyként blogger létére meglehetősen szűkszavú