szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szeretnétek az egyetem mellett munkát vállalni, hogy fedezni tudjátok a kötelező kiadásaitokat és megkeressétek a zsebpénzre valót? Most összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, amire érdemes ügyelnetek, ha a tanulmányaitok mellett dolgoznátok.

Keressetek a tanulmányaitokhoz kapcsolódó munkát
Bár nem könnyű olyan állást találni, ami tökéletesen megfelel a tanulmányaitoknak, érdemes energiát fektetnetek a lehetőségek felkutatásába, ugyanis azzal, ha a majdani szakterületeteken dolgoztok nemcsak a rengeteg szakmai tapasztalatot szerezhettek, de még a kötelező szakmai gyakorlatot is kipipálhatjátok.

Kérjetek segítséget
A felsőoktatási intézményekben általában működik karrier iroda, ahol tudnak segíteni a tanulmányaitok alatti és utáni elhelyezkedésben. Itt tanácsot kaphattok az adminisztratív teendőkhöz és ahhoz, hogy mire figyeljetek a munkavállaláskor, de szakmai gyakorlatokat, diákmunkákat is hirdetnek. Ha van rá lehetőségetek, érdemes feliratkoznotok a karrier iroda hírlevelére, így első kézből értesülhettek a nyílt pozíciókról.

Alakítsatok ki rugalmas munkaidőt
Bármilyen jellegű munkát is végeztek az egyetem mellett, elengedhetetlen, hogy valamilyen szinten rugalmas legyen a beosztásotok, különben a ZH- és vizsgaidőszakban, beadandók írásakor vagy pluszórák esetén nagyon nehéz lesz az iskolában és a munkában is helyt állnotok. Éppen ezért érdemes a részmunkaidős és otthonról is végehető munkák között keresgélnetek.

Ne vállaljátok túl magatokat
Fontos, hogy megtaláljátok az egyensúlyt a munka, a tanulás és a magánélet között. Csak annyi feladatot vállaljatok el, amennyit megtudtok csinálni az egyetem mellett. Ne menjen a munka a tanulás rovására, hiszen elsősorban diákok vagytok.

Sűrű az órarendetek? Keressetek alkalmi munkákat
Mielőtt munkát vállaltok, mindenképp érdemes megvárni, míg kialakul az órarendetek. Ha már megvan a végleges órarend, akkor sokkal egyszerűbb megterveznetek az időbeosztásotokat. A következő félévben túl sok kötelező órátok lesz, de a munkát sem szeretnétek hanyagolni? Nem probléma. Rengeteg helyen tudtok eseti megbízással alkalmi diákmunkákat vállalni. Így nincs fix kötelezettség, és mindig a szabadidőtök függvényében tudtok dolgozni.

Milyen munka illik hozzátok? Ezekkel a módszerekkel rátalálhattok

Pályaválasztás előtt álltok, de nem vagytok elég biztosak a döntésetekben? Vagy éppen azt sem tudjátok pontosan, mit szeretnétek csinálni? A következő tippeket érdemes megfogadnotok és kipróbálnotok még az egyetemi évek alatt.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.