szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Minden harmadik műszaki végzettségű fiatal diplomás tervez külföldi munkavállalást – derül ki a diplomás-pályakövetési rendszer 2017-es adataiból. 31 százalékuk Magyarországon maradna, majdnem negyven százalékuk pedig nem tudja eldönteni, hol képzeli el a jövőjét – itthon vagy külföldön.

A Diplomás Pályakövető Rendszer (DPR) 2017-es felmérésében 32 intézmény vett részt – közülük 14-ben érhető el műszaki képzés –, és közel 21 ezer 2012-ben, 2014-ben vagy 2016-ban végzett hallgató töltötte ki a kérdéssort. A válaszadók közül 3640-en szereztek műszaki képzésben abszolutóriumot, többségük alapképzésen.

A műszaki területen végzett válaszadók harmadának (35,5%) volt főállású munkája a végzettség megszerzésekor. A munkával nem rendelkezők közel fele a végzést követően egy hónapon belül, nagyjából ugyanennyien pedig rövid – átlagosan 4,5 hónapos – keresés után találtak munkát. A végzettség megszerzése óta a válaszadóknak átlagosan 2,4 főállású munkahelyük volt, ugyanakkor ötödüknél előfordult hosszabb-rövidebb munka nélküli időszak is, olvasható a Felsőoktatási Elemzési Jelentésekben.

Közel 80 százalékuk még nem dolgozott külföldön, ám a válaszadók harmada tervezett ilyet a következő öt évben - 37 százalékuk pedig még nem tudja, itthon vagy külföldön tervezi jövőjét.

A felmérés kérdéssora kitért arra is, hogy mennyire elégedettek a végzettek a munkájukkal, legyen szó a tárgyi vagy személyi körülményekről, a jövedelemről, a presztízsről, az előmeneteli lehetőségekről vagy a munkát összességében tekintve. Az adatokból az látható, hogy a válaszadók többsége elégedett a főállású munkájával, egyedül a jövedelem, a juttatások, valamint a karrierépítési, előmeneteli lehetőség esetében magasabb az elégedetlenek aránya.

Akár 500 ezer forintos kezdő fizetést is kaphatnak azok, akik ilyen szakon szereznek diplomát

Akár 500 ezer forintos kezdő fizetést is kaphatnak azok, akik műszaki szakon szereznek diplomát. Azonban ha mérnökképzésekre szeretnétek jelentkezni, néhány alapinformáción felül mást is érdemes tudnotok. Ezekre készüljetek, ha 2019-ben mérnökképzésre jelentkeztek. Az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség alapítóival beszélgettünk.