szerző:
Eduline

Nyelvvizsga olvasás- és a hallásértést mérő feladatok nélkül nem létezik. Mai cikkünkben a két - úgynevezett befogadó - készség, vagyis az olvasás- és a hallásértés lehetséges fejlesztési irányaival, leghatékonyabb online eszközeivel és forrásaival foglalkozunk.

Honnan származnak a nyelvvizsgákon kapott szövegek?

Ezt a kérdést manapság nem nehéz megválaszolni: természetesen az internetről. Annak érdekében, hogy a feladatok szövegei minél pontosabban tükrözzék egy idegen nyelv valódi nyelvhasználatát, olyan folyamatosan frissülő, online forrásokhoz nyúlnak, amelyeket elsődlegesen anyanyelvűek írnak. Ezek elsősorban a nagy hírportálok, valamint a hozzájuk hasonló, kicsit bulvár beütéssel bíró honlapok, melyek szövegei a legalkalmasabbak az általános nyelvtudás mérését szolgáló vizsgafeladatokhoz. Így a cikkek és videók szókincse nem megy el egy nagyon specifikus terület felé (például számítástechnika, orvostudomány, pénzügyek – ezek megmaradnak a szakmai és üzleti nyelvvizsgáknak).

Cikkolvasás: a felkészülés egyik legjobb módszere
©

Lássunk példákat nyelvek szerint:

Angol: BBC, The Guardian, Buzzfeed, The Huffington Post, Zergnet;
Német: Der Spiegel, Deutsche Welle, Bild, Stern;
Francia: Le Monde, Libération, Le Soir;
Olasz: Corrierre de la Serra, La Stampa;
Spanyol: El País

Ha jó a vizsgakészítőknek, akkor jó a felkészülőknek is

Mondhatjuk, hogy ma a legtöbb hazai nyelvvizsga elsődlegesen a vizsgázók kommunikációs képességeit méri, ami a felkészülésre is hatással kell, hogy legyen. Vagyis, ellentétben az olyan tévhitekkel, hogy a vizsgára sok feladat megoldásával lehet a legjobban felkészülni, célravezetőbbnek tűnik a készségek, esetünkben az olvasás- és hallásértés folyamatos fejlesztése.

Hány feladatot kell megoldanotok a legnépszerűbb B2-es nyelvvizsgákon?

Nyelvvizsgára készültök, de még nem döntöttétek el, melyik nyelvvizsgaközpont írásbelijét és szóbelijét választjátok? Új cikksorozatunk első részében megmutatjuk, hány feladatot kell megoldanotok a legnépszerűbb B2-es, egynyelvű nyelvvizsgákon, és minderre mennyi időt kaptok. Aligha árulunk el nagy titkot: minél hosszabb egy írásbeli/szóbeli, annál fárasztóbb, egy háromórás vizsga végén már nehéz koncentrálni.

Bármit olvashatsz (például szépirodalmat eredeti nyelven) vagy hallgathatsz (például sorozatokat, stand-upokat), hogy fejleszd képességeidet, de semmiképpen ne hagyd ki a hírportálok cikkeit, videóit a vizsgafelkészülésedből. Ráadásul a készségek között éppen az olvasás- és hallásértés az a kettő, amit teljesen önállóan, tanári vagy másfajta segítség nélkül is simán gyakorolhatsz, fejleszthetsz – mobilod segítségével tulajdonképpen bárhol, bármikor.

Íme néhány további érv az online portálok használata mellett:

• biztos találsz neked tetsző, hasznos témákat, szövegeket (pl. sport, filmek, zene, tech kütyük, bulvár, gasztro, környezetvédelem, utazás stb.);
• olvasásértésed gyakorlására változatos szövegekkel dolgozhatsz: rövid hírekkel, véleményekkel, blogposztokkal és kommentekkel, történetekkel;
• ugyanígy a hangzó médiumok is sokfélék, tehát hallásértésed fejlesztésére videós és hanganyagok (pl. podcastok) tömegét érheted el;
• ha csak 8-10 perced van gyakorolni, akkor is könnyen találsz rövid olvasni- vagy hallgatnivalót;
• a témák sokszínűségén keresztül a szókincsedet is könnyen szélesítheted.

Gyúrj a szókincsedre!

Elsősorban olvasott szövegek segítenek az önálló szókincsfejlesztésben. De ne ess túlzásokba: nem kell minden ismeretlen szót, kifejezést kiszótárazni. Elég a szöveg legfontosabb, többször ismétlődő, a lényeg megértése szempontjából kulcsfontosságú kifejezések jelentését megnézni. Amit pedig gyorsan kikeresel egy szótár alkalmazással vagy nyomtatott szótárból, azt rögzítsd egy Quizlet-listában, aztán tőlük majd kapsz feladatokat, játékokat, amelyekkel pl. a telefonodon bármikor szórakozva gyakorolhatsz.

Hírportálok kifejezetten nyelvgyakorlásra

A legismertebb ezek közül a BBC Learning English. Szinte hihetetlen, hogy már több mint 70 éve indították a Learning English szolgáltatást, amikor a BBC még csak rádióállomás volt. Mai online formája igen felhasználóbarát: minden készség fejlesztésére vannak oldalai, de a legsokszínűbben talán a hallásértésre gyúrhatsz velük. A sok hasznos menüpont közt a diákok és tanárok egyik kedvence a 6-minute English című, rövid audiók százait tartalmazó archívum. Böngészd át a kínálatot, aztán kezdheted is a gyakorlást! Nem véletlen, hogy az Euroexam hallásértés tippeket kínáló oldala is több BBC Learning English anyagot ajánl a vizsgára készülőknek.

Szerencsére a németesek is kapnak hasonló gyakorlási lehetőséget a Deutsche Welle nyelvtanulóknak és vizsgára készülőknek szóló Deutsch Lernen oldalain. Itt igen praktikusan előre kiválaszthatod, milyen szinten (pl. B2 vagy C1) szeretnél gyakorolni, és ennek megfelelően ajánl az oldal olvasni- és hallgatnivalókat.

Reméljük, a fentiek meggyőztek a hírportálok olvasásának hasznosságáról. Ha esetleg még kétségeid lennének, gondolj arra, hogy a nyelvgyakorlás „mellékhatásaként” felszedett jólinformáltság máshol is jól jöhet – sőt, állítólag szexi is.

Nyelvvizsgára készülsz? Öt hasznos tipp a felkészüléshez: hallás utáni szövegértés

Fülhallgató a fejre, toll a kézbe - ha alaposan felkészülsz, nem lehet problémád a nyelvvizsga hallás utáni szövegértést mérő részével. De hogyan érdemes készülni ezekre a feladatokra a nyelvvizsga előtt? Hol találsz ingyenes teszteket, milyen külföldi oldalakat érdemes megnézni, és mire jó a próbavizsga? Utánajártunk.