szerző:
Eduline

Milyen nyelvvizsgákon lehet szótárt használni? Megnéztük, mire számíthattok a legnépszerűbb vizsgatípusokon.

Az ITK-Origó (Rigó utcai) alapfokú (B1-es szintű) nyelvvizsgáin minden feladathoz használhattok szótárt. A középfokú (B2-es szintű) és felsőfokú (C1-es szintű) vizsgán viszont a 30 perces nyelvismereti tesztet szótár nélkül kell megoldanotok. 

Az Euroexam vizsgáin minden feladathoz - olvasott szöveg értése, íráskészség, hallott szöveg értése, beszédkészség - lehet szótárt használni.

Az ECL nyelvvizsgáin egy- vagy kétnyelvű szótárt csak az "írásbeli kommunikáció" vizsgarész megoldásához használhattok, az "olvasott szöveg értése", a "hallott szöveg értése" és a "beszédkészség" vizsgarészeknél nem.

A TELC nyelvvizsgáin nem lehet szótárt használni: enélkül kell megoldanotok a szövegértési tesztet, egy nyelvtani, lexikai feladatsort és egy levélírási feladatot.

A BGF nyelvvizsgáin csak az írásbeli "íráskészség" részéhez, illetve felsőfokon a "magyar szöveg tömörítése célnyelven" nevű feladathoz használhattok szótárt, a nyelvismereti teszthez, az olvasott szöveg értéséhez, a hallás utáni értéshez és a szóbeli vizsgához nem.

Minden feladathoz - olvasott szöveg értése, íráskészség, hallott szöveg értése, beszédkészség - lehet használni szótárt a BME és a City & Guilds nyelvvizsgáin.

A TOEFL nyelvvizsgákon az "olvasott szöveg értése" feladathoz nem szabad szótárt használni, a nyelvtani tesztet, a "hallás utáni szövegértés" vizsgarészt és a fogalmazást azonban ezzel a segítséggel oldhatjátok meg.

Nyelvvizsgakörkép: árak, nyelvek

Cikksorozatunkban egy-egy népszerű nyelvvizsgatípust mutatunk be.

Az ITK-Origó (Rigó utcai) nyelvvizsgáról itt olvashattok

Az Euroexam vizsgáiról itt találjátok a legfontosabb tudnivalókat

Az ECL nyelvvizsgáról szóló cikkünket itt olvashatjátok

Összefoglalónkat a TELC nyelvvizsgákról itt találjátok

 Mennyit kell fizetni a különböző nyelvvizsgákért? Erről itt olvashattok.