szerző:
Eduline

Nyelvvizsgázni szeretnétek, de még nem döntöttétek el, melyik vizsgaközpontba jelentkezzetek? Nyelvvizsga kisokosunk újabb részében az IELTS nemzetközi angol nyelvvizsgáját mutatjuk be: a vizsga felépítésétől kezdve az árakig itt mindent megtaláltok.

©

Mihez fogadják el, milyen nyelvekből tehetitek le?

Az IELTS (International English Language Testing System) az egyik legnépszerűbb nemzetközi angol nyelvvizsga a TOEFL és a Cambridge mellett. A TOEFL-hez hasonlóan az IELTS sem államilag elismert (akkreditált) nyelvvizsga, így ha Magyarországon olyan hivatalos ügyekhez használnátok, mint a felvételi vagy a diplomázás, akkor külön honosítanotok kell. A honosítás díja általában 10 ezer forint, de a sikeres vizsga után a British Council - az IELTS hazai szervezője - kedvezményesen, 5 ezer forintért intézi.

Az IELTS (valamint a TOEFL és a Cambridge is) viszonylag drága más nyelvvizsgákhoz képest, így érdemes megfontolnotok, hogy valóban erre van-e szükségetek. Külföldi továbbtanuláshoz ideális, mert a legtöbb egyetem és főiskola elfogadja - a mesterszakokhoz általában 6.5-ös eredményt kell elérnetek. Emellett azt is vegyétek figyelembe, hogy az IELTS-en nem lehet megbukni: mindenki ugyanazt a vizsgát írja, az eredményt egy 9 pontos skálán kapjátok meg, melynek különböző értékei ("band") felelnek meg az alap-, közép- és felsőfoknak. Ez azt jelenti, hogy az alapfokon átcsusszanó vizsgázók ugyanannyit fizetnek, mint a 8.5 pontos eredményt elérők, így érdemes átgondolnotok, hogy megéri-e egy középfokú eredményért ennyit kifizetni. A szintén nemzetközileg széles körben, egyetemeken is elfogadott Cambridge ESOL például középfokú vizsgáért csak 44 ezer forintot kér.

Közös Európai Referenciakeret (CEFR) Cambridge ESOL IELTS band
TOEFL iBT score
B1 (alapfok) PET 4.0 - 5.0 57 - 86
B2 (középfok) FCE 5.5 - 6.5 87 - 109
C1 (felsőfok) CAE 7.0 - 8.0 110 - 120
C2 (felsőfok feletti)* CPE 9.0

A C2-es, felsfőfok feletti szintet Magyarországon nem ismerik el, ha ilyen vizsgát tesztek (IELTS-ből 7.0 band fölötti eredménnyel), felsőfokú nyelvvizsgává honosíthatjátok, illetve a Cambridge CPE vizsgáját nem kell honosítani, ez akkreditált felsőfokú nyelvvizsga.

Hogyan néz ki a vizsga?

Ahogy írtuk, nincsenek különböző szintek, viszont így is választhattok két különböző típus közül: az academic a felsőfokú tanulmányokhoz, a general pedig külföldi munkavállaláshoz vagy letelepedéshez ajánlott. A vizsga az olvasott szöveg értését, a hallott szöveg értését, az íráskészséget és a beszédkészséget méri. Az olvasott szöveg értése jellemzően három szöveget és 40 kérdést tartalmaz, az íráskészségen két feladat szerepel, academic vizsgán egy grafikon vagy ábra elemzését és egy esszét kell írnotok, a magnóhallgatásnál párbeszédekkel és monológokkal találkozhattok, a szóbelin pedig önállóan kell beszélnetek, majd a vizsgáztatóval folytattok párbeszédet. A magnóhallgatásra 30 percet, az olvasott szöveg értésére és az íráskészségre 60-60 percet kaptok, a szóbeli legfeljebb negyed óráig tart.

A Road to IELTS online felkészítő programmal időzített gyakorló teszteket, e-könyveket, mintavideókat és online forrásanyagokat érhettek el, illetve nyomon követhetitek a fejlődéseteket is. Összesen 120 órányi gyakorlóanyaguk van, ebből 10 órához férhettek hozzá ingyen, és további 20 órát kaptok akkor, ha jelentkeztetek a vizsgára. Ezen kívül a Take IELTS felkészítő oldalát is érdemes felkeresnetek, innen pdf formátumban tölthettek le mintafeladatsorokat.

Mikor és hol vizsgázhattok, mennyit kell fizetnetek?

A British Council sajnos csak egy helyen, Budapesten szervezi meg a nyelvvizsgát, viszont más vizsgaközpontokhoz képest sűrűn, havonta kétszer, illetve augusztusban háromszor mehettek vizsgázni. Az IELTS nyelvvizsga díja egységesen 52 500 forint.

Melyik nyelvvizsgát válasszátok?

ELTE ITK-Origó nyelvvizsga (Rigó utcai)

ECL nemzetközi nyelvvizsga

BME Nyelvvizsga Központ

Euro Nyelvvizsga Központ (Euroexam)

Corvinus Nyelvvizsgaközpont

TELC nyelvvizsga

Debreceni Egyetem nyelvvizsgája (Dexam)

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!