szerző:
Eduline

Nyelvvizsgázni szeretnétek, de még nem döntöttétek el, melyik vizsgaközpontba jelentkezzetek? Nyelvvizsga kisokosunk újabb részében az ECL nyelvvizsgát mutatjuk be: a választható nyelvektől kezdve a vizsga felépítésén keresztül az árakig itt mindent megtaláltok.

©

Mihez fogadják el, milyen nyelvekből tehetitek le?

Az ECL (hivatalos, hosszú nevén European Consortium for the Certificate of Attainment in Modern Languages) egy nemzetközi nyelvvizsgarendszer, amely tizenöt nyelven érhető el, ebből azonban a magyaron kívül csak kettő - az angol és a német - az, amely rögtön államilag elismert (akkreditált) nyelvvizsga-bizonyítványt ad. Ahhoz, hogy a nem akkreditált nyelvvizsgákat elfogadják például a felvételinél vagy a diplomázáshoz, honosítanotok kell - ennek díja további 10 ezer forint.

Vizsgázhattok az angol és a német mellett franciából, spanyolból, olaszból, lengyelből, szlovákból, horvátból, románból, szerbből, bolgárból, oroszból, csehből és héberből. Minden nyelvből van A2 (alapfok alatti) vizsga, és természetesen alap-, közép- és felsőfokú is.

Hogyan néz ki a vizsga?

Mivel nemzetközi rendszerről van szó, a vizsgák mind egynyelvűek, tehát nincs bennük fordítási feladat, és a nyelvismeretet sem külön teszttel, hanem a többi feladat alapján értékelik. Az írásbelin tehát olvasott szöveg értése és íráskészség, a szóbelin hallott szöveg értése és beszédkészség szerepel.

Az ECL honlapján minden nyelvből és minden elérhető szinten találtok letölthető tesztmintákat. Az íráskészséghez csak angolból találtok megoldási mintát, a többi feladatrészhez viszont - néhány nyelv kivételével, mint a lengyel vagy a héber - feltöltötték a megoldókulcsot is.

Mikor és hol vizsgázhattok, mennyit kell fizetnetek?

Országszerte több mint hetven helyen, negyvenhét városban tehetitek le az ECL vizsgáját, Budapest mellett többek közt a nagyobb egyetemvárosokban, így Debrecenben, Egerben, Miskolcon, Győrött, Nyíregyházán, Pécsett és Szegeden is - itt nézhetitek meg a vizsgahelyek listáját. Általában két-három havonta tartanak nyelvvizsgákat angolból és németből, a további nyelvekre akár fél évet is várnotok kell. Itt nézhetitek meg a 2015-ös vizsgaidőpontokat.

Az ECL a legtöbb nyelvvizsgától különbözik abban, hogy a vizsgadíjai minden szinten, tehát alap-, közép- és felsőfok esetén is megegyeznek. Emellett a nem akkreditált nyelvekből két-háromezer forinttal olcsóbban vizsgázhattok.

Nyelvvizsga típusa
Szóbeli ára
Írásbeli ára
Komlex vizsga ára
Akkreditált nyelvből (B1, B2, C1)
15 000 Ft
15 000 Ft
25 000 Ft
Nem akkreditált nyelvből (B1, B2, C1)
13 200 Ft
13 200 Ft
22 000 Ft

A Pécsi Tudományegyetem hallgatói kedvezményt kapnak, akkreditált nyelvből 13 200, illetve 22 000 forintért vizsgázhatnak, a továbbiakból pedig 11, illetve 20 ezer forintért.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!