szerző:
Eduline

Nyelvvizsgázni szeretnétek, de még nem döntöttétek el, melyik vizsgaközpontba jelentkezzetek? Nyelvvizsga kisokosunk újabb részében a Budapesti Corvinus Egyetem nyelvvizsgáját mutatjuk be: a választható nyelvektől kezdve a vizsga felépítésén keresztül az árakig itt mindent megtaláltok.

©

Mihez fogadják el, milyen nyelvekből tehetitek le?

A Corvinus Nyelvvizsgaközpontban összesen hét nyelvből vizsgázhattok alap-, közép- és felsőfokon, a szaknyelvi kínálatban a közgazdasági és a nemzetközi kapcsolatok vizsga szerepel. A központ vizsgái államilag elismertek (akkreditáltak), így a felvételihez vagy a diplomátok megszerzéséhez is elfogadják.

A Corvinust főleg szaknyelvből vizsgázóknak ajánljuk - különösen a gazdasági vagy nemzetközi szakokon tanulóknak -, általános nyelvvizsgát ugyanis csak angolból és németből tehettek, ezekből viszont akár egy-, akár kétnyelvűt. Közgazdasági (oeconom) szaknyelvi vizsgát kínálnak angolból, arabból, franciából, németből, olaszból, oroszból, portugálból, spanyolból, külföldiek számára pedig magyarból is. A nemzetközi kapcsolatok szakmai nyelvvizsgának kisebb a kínálata, de ezt is letehetitek angolból, franciából, németből, olaszból oroszból és spanyolból. A szaknyelvi vizsgák mindegyike kétnyelvű.

Hogyan néz ki a vizsga?

Az egynyelvű vizsgák öt részből állnak, az írásbelin az olvasott szöveg értését, az íráskészséget és a nyelvismeretet ellenőrző feladatok vannak, a szóbelin a hallott szöveg értését és a beszédkészséget tesztelik. A kétnyelvű vizsga kiegészül egy közvetítési feladatrésszel is. Az általános egynyelvű nyelvvizsgáton alapfokon 130 perc az írásbeli vizsga, középfokon 160 perc, felsőfokon pedig 170 perc. Kétnyelvű vizsga esetén ez kiegészül a 40, 50, illetve 60 perces fordítással, mely alap- és középfokon magyar nyelvre, felsőfokon viszont magyar nyelvről történik. Szaknyelvi vizsgán alapfokon 120 perces az írásbeli, közép- és felsőfokon pedig 180 perces. Az általánossal ellentétben a szaknyelvi vizsgán nem az írásbelin, hanem a szóbelin szerepel közvetítési feladat, egy magyar nyelvű szöveget kell idegen nyelven összefoglalnotok.

Az általános nyelvvizsgákhoz mindhárom szinten találtok feladatokat, a szaknyelvből viszont csak közép- és felsőfokon. Mindegyik típushoz tartozik írásbeli feladatsor és szóbeli feladatlap is, a hallott szövegértéshez hanganyaggal és megoldókulccsal. Az általános nyelvvizsga mintafeladatait innen, a gazdasági szaknnyelvvizsgáét innen, a nemzetközi kapcsolatok szaknyelvvizsgáét pedig innen tölthetitek le.

Mikor és hol vizsgázhattok, mennyit kell fizetnetek?

A Corvinus budapesti Szaknyelvi Vizsgaközpontja mellett országszerte tizenhét további helyszínen, így többek közt Debrecenben, Egerben, Győrött, Veszprémben, Szegeden és Pécsett is vizsgázhattok. Itt találjátok a vizsgahelyek listáját. Általános nyelvvizsgát jellemzően kéthavonta tartanak, a szaknyelvi vizsgákra valamivel többet kell várni, ebből évente három alkalommal, januárban, májusban vagy augusztusban vizsgázhattok, illetve alapfokon még ritkábban, évente van vizsga. A központ honlapján, a vizsganaptárban olvashatjátok a pontos dátumokat.

Az alábbi táblázatban az általános nyelvvizsga árait találjátok:

Nyelvvizsga szintje
Szóbeli ára
Írásbeli ára
Komlex vizsga ára
Alapfok (B1)
12 000 Ft
12 000 Ft
19 900 Ft
Középfok (B2)
14 000 Ft
14 000 Ft
23 900 Ft
Felsőfok (C1)
15 500 Ft
15 500 Ft
26 900 Ft

Ezek pedig a közgazdasági és a nemzetközi kapcsolatok szaknyelvi vizsgák árai:

Nyelvvizsga szintje
Szóbeli ára
Írásbeli ára
Komlex vizsga ára
Alapfok (B1)
12 000 Ft
12 000 Ft
20 000 Ft
Középfok (B2)
15 000 Ft
15 000 Ft
26 000 Ft
Felsőfok (C1)
17 000 Ft
17 000 Ft
30 000 Ft

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!