szerző:
Eduline

Nyelvvizsgázni szeretnétek, de még nem döntöttétek el, melyik vizsgaközpontba jelentkezzetek? Nyelvvizsga kisokosunk újabb részében a BME nyelvvizsgáját mutatjuk be: a választható nyelvektől kezdve a vizsga felépítésén keresztül az árakig itt mindent megtaláltok.

©

Mihez fogadják el, milyen nyelvekből tehetitek le?

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) nyelvvizsgaközpontjában a legnépszerűbb nyelvekből tehettek általános és gazdasági vagy műszaki szakmai nyelvvizsgákat, alap-, közép- és felsőfokon egyaránt. A vizsgaközpont államilag elismert (akkreditált) nyelvvizsgákat állít ki, így a felvételinél vagy épp a diplomához is elfogadják őket. 2020-ban enélkül már nem felvételizhettek: kisokos nyelvvizsgára készülőknek.

Kétnyelvű és egynyelvű, általános nyelvvizsgát egyaránt tehettek angolból, németből, franciából, olaszból és spanyolból, emellett kétnyelvű vizsgát tartanak hollandból és oroszból is. Szakmai kétnyelvű vizsgát tehettek gazdasági szaknyelven angolból, németből és franciából, műszaki szaknyelven pedig angolból - régebben utóbbit is lehetett franciából és németből, de január óta ezeket szüneteltetik. Az akkreditált nyelvvizsgák teljes listáját a NYAK (Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ) honlapján találjátok.

Hogyan néz ki a vizsga?

Az egynyelvű vizsgák négy részből állnak, a szóbelin a beszédkészséget és a hallott szöveg értését mérik, az írásbelin íráskészséget és az olvasott szöveg értését ellenőrző feladatokkal találkozhattok. A kétnyelvű vizsgákon az írásbeli kiegészül egy nyelvismereti és egy közvetítési (fordítási) résszel is, alap- és középfokon a fordítás idegen nyelvről magyarra történik, felsőfokon viszont magyarról idegen nyelvre.

Az egynyelvű vizsgán az írásbeli időtartama alapfokon 85 perc, középfokon 130 perc, felsőfokon pedig 150 perc, míg kétnyelvű általános vizsgán alapfokon további 20 perc a nyelvismereti rész, középfokon 45 perc jut a nyelvismeretre és összesen 160 perc a szövegértésre, az íráskészségre és a fordításra, felsőfokon pedig 40 perc a nyelvismereti teszt és 180 perc a maradék három írásbeli vizsgarész. A kétnyelvű szaknyelvi vizsga ehhez hasonló elosztású, de az alapfokú írásbeli összesen 110, a középfokú 200, a felsőfokú pedig 240 percet vesz igénybe.

A nyelvvizsgaközpont honlapján mind a hét kínált nyelvhez találtok alap-, közép- és felsőfokú letölthető mintafeladatokat, egy- és kétnyelvű általános, illetve kétnyelvű szakmai nyelvvizsgákhoz is.

A legfontosabb infók nyelvvizsgázóknak

Itt a feketeleves: 2015-ben többet kell fizetni a nyelvvizsgákért.

Hány óra alatt és mennyiért készülhettek fel a nyelvvizsgára?

Így készülhettek fel a nyelvvizsgára pár hónap alatt.

Átmennétek a nyelvvizsgán, ha ma lenne? Ingyenes szintfelmérőket mutatunk.

Ezeket az alkalmazásokat kötelező letölteni, ha nyelvet tanultok.

Mikor és hol vizsgázhattok, mennyit kell fizetnetek?

Budapesten négy vizsgahelyük van, országszerte pedig összesen harminckettő. Tudtok vizsgázni többek közt Pécsett, Szegeden, Zalaegerszegen, Sopronban, Győrött, Egerben és Debrecenben is. A nyelvvizsgaközpont honlapján találjátok a vizsgahelyek teljes listáját. A legnépszerűbb nyelvekből általában havonta tartanak vizsgákat, oroszból és hollandból valamivel ritkábban, a részleteket a vizsganaptárban találjátok.

Az alábbi táblázatban olvashatjátok az egy- és kétnyelvű, általános vizsgák árait:

Nyelvvizsga szintje
Szóbeli ára
Írásbeli ára
Komlex vizsga ára
Alapfok (B1)
10 400 Ft
11 600 Ft
19 900 Ft
Középfok (B2)
12 400 Ft
16 600 Ft
25 900 Ft
Felsőfok (C1)
14 400 Ft
17 600 Ft
27 900 Ft

Itt pedig a kétnyelvű szaknyelvi vizsgadíjakat:

Nyelvvizsga szintje
Szóbeli ára
Írásbeli ára
Komlex vizsga ára
Alapfok (B1)
11 500 Ft
13 500 Ft
20 000 Ft
Középfok (B2)
12 500 Ft
16 500 Ft
26 000 Ft
Felsőfok (C1)
15 500 Ft
17 500 Ft
29 000 Ft

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!