szerző:
Eduline

Hogyan szerezhettek nemzetközileg is elismert nyelvvizsgát? Mennyit kell fizetnetek, és milyen feladatokra kell felkészülnötök, ha valamelyik népszerű vizsgatípust választjátok? Cikksorozatunkban legújabb részében a TOEFL nyelvvizsgát mutatjuk be.

©

A TOEFL (Test of English as a Foreign Language) angol nyelvvizsgát 130 országban több mint 8500 felsőoktatási intézmény és cég fogadja el: ha angolszász egyetemre, főiskolára szeretnétek jelentkezni, általában kötelező ilyen nyelvvizsgát tenni - így van ez egyébként a Közép-európai Egyetemen is. A nyelvvizsga két évig érvényes.

A vizsga az olvasott és hallott szöveg értését, a beszéd- és az íráskészséget méri, négy és fél óráig tart. Először 60-80 perc alatt szövegek alapján kérdésekre kell válaszolnotok, majd a 60-90 perces "hallott szöveg értése" rész következik: előadásokat, beszélgetéseket hallgattok, és azok alapján kell egy tesztet kitöltenetek.

Tíz perc szünet után jön a 20 perces "beszédkészség" rész: egy téma alapján kell kifejtenetek a véleményeteket, majd olvasott és hallott szövegek alapján kell beszélnetek. A többi nyelvvizsgával ellentétben itt nem egy vizsgáztatóval fogtok beszélgetni: a válaszokat mikrofonba kell mondanotok. Az "íráskészség" vizsgarész 50 percig tart: két esszét kell írnotok, az egyiket olvasott és hallott szövegek alapján, a másikban pedig egy vélemény mellett kell érvelnetek.

Milyen nyelvvizsgát kaphattok?

Mind a négy vizsgarészre maximum 30-30 pontot kaphattok: nullától 14 pontig alacsonynak, 15-21 pontig közepesnek, 22 ponttól pedig kiválónak számít az eredmény. A TOEFL nyelvvizsgán nem lehet "átmenni": a bizonyítványban a pontszám és egy szöveges értékelés fog szerepelni arról, hogy ezen a nyelvi szinten milyen képességekkel rendelkeztek. Az egyes intézmények, egyetemek döntenek arról, hány százalékos teljesítményt fogadnak el.

A TOEFL-vizsgát honosítani kell, csak ezután kaphattok államilag elismert bizonyítványt: ha 47-65 pontot értetek el, alapfokú (B1) nyelvvizsgát kaphattok, 66-82 pontért középfokú, a fölött pedig felsőfokú bizonyítványt szerezhettek.

Mennyibe kerül?

Budapesten havonta 2-4 alkalommal tehettek TOEFL nyelvvizsgát. Online, telefonon vagy emailen regisztrálhattok, a vizsgadíjat az interneten vagy csekken fizethetitek be, a vizsgahelyen nem. A TOEFL nyelvvizsgáért 220 dollárt (50 ezer forintot) kell fizetnetek.

Nyelvvizsgakörkép

Ilyen az ITK-Origó nyelvvizsga

Az Euroexam nyelvvizsgái

A legfontosabb tudnivalók az ECL nyelvvizsgáiról

Hogyan néz ki a TELC nyelvvizsga?

BME-nyelvvizsgák

Ilyenek a City & Guilds vizsgái

Nyelvvizsgák a British Councilnál

A Goethe Institut nyelvvizsgái