szerző:
Eduline

Csak este jutna időtök nyelveket gyakorolni? Megmutatjuk a három legjobb oldalt, ahol ingyen tanulhattok.

©

Nyelvcsere online? Kipróbáltuk

Azoknak is van megoldás, akik hiába keresik, nem találják a megfelelő nyelvtanuló partnert, vagy az egyetem/munka miatt csak este vagy éjszaka jut idejük a gyakorlásra – egyre több language exchange-oldal működik, amelyek zöme teljesen ingyenes. A szabályok ugyanolyanok, mint az „offline” nyelvcserénél: a speciális közösségi oldalakra olyan nyelvtanulók regisztrálnak, akik szívesen beszélgetnének másokkal egy adott idegen nyelven, cserébe pedig leckéket adnának a saját anyanyelvükből, mindezt persze chaten, e-mailben vagy Skype-on.

Speaky

Az egyik ilyen oldal a gospeaky.com, becenevén a Speaky – sokat hallottunk róla, így kipróbáltuk, és tetszett. A regisztrációt három másodperc alatt el lehetett intézni Facebook- vagy Google-profillal, aztán kezdődhetett a keresgélés. A megadott keresési feltételek alapján böngésztünk a potenciális tanulópartnerek, vagyis a „language buddyk” hirdetései között, de saját hirdetést is feladtunk. Az anyanyelv és a tanulandó nyelv, a lakhely, a név és a nem mellett érdemes megadni az érdeklődési kört is – abban bíztunk, hátha ránk talál valaki, akivel jót beszélgethetünk magyarul és angolul a kvantumfizikáról/divatról/politikáról vagy másról, persze online.

Nem állítjuk, hogy két perc alatt rá lehet találni a megfelelő tanulópartnerre – magyar anyanyelvűként egyébként sem volt egyszerű a dolgunk, ráadásul nem mindenki reagál az üzenetre, és persze nem mindenki szimpatikus –, de azért nem lehetetlen vállalkozás, nekünk is sikerült pár nap alatt ráakadni egy német, de angolul tökéletesen beszélő lányra, aki pár hónap múlva Magyarországra költözik, ezért szeretné elsajátítani az alapokat. Persze egyszerűbb lett volna a dolgunk, ha nem magyarleckéket ajánlottunk volna fel „fizetségként”, a potenciális nyelvcseretársak száma többszörösére nőtt, amint egy másik tanítandó nyelvet is megjelöltünk.

Conversation Exchange

Minket nem tévesztett meg a puritán – már-már a kétezres évek elejét idéző – dizájn, a conversationexchange.com működik, ráadásul még mindig ez az egyik legkönnyebben használható nyelvoktató oldal. Három egyszerű funkciót kínál: kereshettünk „levelezőtársat”, akivel e-mailben vagy chaten tarthattuk volna a kapcsolatot, így fejlesztve az íráskészséget (Rigó utcai nyelvvizsgára készülőknek melegen ajánljuk, az egész írásbelit el lehet bukni egy rosszul összerakott levéllel), a bátrabbak skype-os vagy „offline” tanulótársat is kereshetnek. Utóbbihoz csak a lakhelyet, a beszélt és a tanult nyelvet kell megadni, az oldal pedig azonnal sorolja azokat a felhasználókat, akik a közelben élnek, szívesen tanulnának és tanítanának idegen nyelveket. A magyart is ki lehet választani a nyelvek közül, és bőven találtunk magyarországi tanulópartnereket – köztük olyan külföldi egyetemistákat, akik szívesen vennének magyarórákat angol-, német- vagy más nyelvórákért cserébe.

Livemocha

Az egyik legnépszerűbb és legismertebb oldal a Livemocha, amely fizetős és ingyenes funkciókat is kínál – a rendszer tananyagokra épül, a nyelvtani szabályokhoz és a különböző témákhoz mindenki kap szószedetet, összefoglalókat, videókat, hanganyagokat és feladatokat, de tanulópartnereket is lehet keresni. Ezt is kipróbáltuk: a regisztráció gyorsan ment, a dizájn mutatós, az oldal felhasználói pedig kifejezetten aktívak. És ami a legfontosabb: itt még a feladatok megoldásának javítása is közösségi tevékenység, eldönthettük, hogy profi nyelvoktatótól kérünk visszajelzést, vagy csak szavazásra bocsátjuk a megoldásokat. Némi szerencse persze itt is kellett ahhoz, hogy megtaláljuk a megfelelő tanulópartnert, de az esélyek nem rosszak.