szerző:
Eduline

Egyszeri „amnesztiát” kaphatnak azok a hallgatók, akik azért nem vehetik át a diplomájukat, mert nem szereztek...

Egyszeri „amnesztiát” kaphatnak azok a hallgatók, akik azért nem vehetik át a diplomájukat, mert nem szereztek nyelvvizsgát. A tervek szerint a kedvezmény jövő szeptembertől a 2015/2016-os őszi szemeszterig tart majd, és azokra a végzősökre vonatkozik majd, akik 2013-ig befejezik tanulmányaikat – mondta Pokorni Zoltán, az Országgyűlés oktatási bizottságának elnöke.

A végleges döntést az egyetemek és főiskolák hozzák majd meg, az intézmények szenátusa 2013 és 2016 között is dönthet úgy, hogy nyelvvizsgához köti a diploma átvételét. 2016 után ismét egységes lesz a szabály, vagyis minden egyes felsőoktatási intézmény hallgatójának nyelvvizsga-bizonyítványt kell majd szereznie ahhoz, hogy megkapja az oklevelet - sőt 2016-tól a felvételi követelmény lesz a középfokú, komplex nyelvvizsga.

A diploma megszerzésének 1996 óta feltétele a nyelvvizsga – a legtöbb alapszakon egy középfokú vizsgát kell tenni a harmadik év végéig, a mesterképzésben pedig gyakran felsőfokú vagy szakmai bizonyítványt is kell szerezni, az előírások képzési területenként változnak.

Az egyetemek és főiskolák most sem tehetik kötelezővé a nyelvvizsga-bizonyítvány bemutatását az államvizsga időpontja előtt, annak csak az abszolutórium megszerzése az előfeltétele. Így is több mint harmincezer diploma áll az intézmények tanulmányi osztályán, ennyien voltak kénytelenek bent hagyni az oklevelüket. Jogosan kérnek nyelvvizsgát az egyetemek és főiskolák? A legfontosabb tudnivalókat itt találjátok.