szerző:
Eduline

Hetek óta tart a vita a hároméves "nyelvvizsga-amnesztiáról", és még közel sincs vége: a nemzetierőforrás-miniszter szerdán nyújtott be egy újabb módosítót, amely alapján csak azok a végzett hallgatók kapnák meg nyelvvizsga nélkül a diplomát, akik az egyetemek-főiskolák saját, belső nyelvi vizsgáját leteszik. Ti is leírtátok a véleményeteket az átmeneti engedményről - a legkérdekesebb kommentekből válogattunk.

Én úgy gondolom, hogy sokan vannak olyanok, köztük jómagam is, akik még a rendszerváltás környékén oroszt tanultak, majd angolt is úgy tanították a középiskola vége fele, hogy az orosztanár két leckével előbb járt. Később munka mellett, a főiskolát végezve levelezőn már nem futotta külön angolórákra. A főiskola meg alapból se estin, se levelezőn nem biztosította alapképzésében a nyelvtanulás lehetőségét, egyedül a nappali szakosoknak járt ez. Arról meg nem is beszélve, hogy akinek egy kicsit nehezebben megy a nyelvtanulás, elég sok nyelvtanfolyami kurzus kell ahhoz, hogy eljusson egy nyelvvizsgaszintig. Munka, család mellett ez megterhelő anyagilag is. Sajnos már a középszintű álláshoz is diploma kell. Nagyon sok olyan kollegám van, akinek muszájból volt meg a nyelvvizsgája a diploma miatt, de külföldi vendégekkel már nem tudott kommunikálni vagy prezentációt előadni. Használható nyelvtudás kell, nem papír, a cégek azokat részesítik előnyben, akik tudnak beszélni, vagy kint éltek külföldön. Én azt gondolom, akinek kell használható nyelvtudás, az úgyis megtanul valamilyen nyelven a munkája miatt.

Az én véleményem a következő: én németet tanultam világéletemben, mígnem elhelyezkedtem egy multinacionális cégnél, ahol közölték velem, hogy angolt kell tanuljak. Ezen oknál fogva félbehagytam a nyelvvizsgára való készülődést németből. A cégemnél - mivel rendszeresen használjuk az angolt - pár hónapon belül könnyebben kommunikáltam, mint az évekig iskolapadban erőltetett némettel. Véleményem szerint a nyelvet csak gyakorlatban lehet megfelelően elsajátítani, könyvből nem. Sok olyat ismerek, aki a nyelvvizsgája ellenére meg se tud mukkanni rendesen. Akinek használnia kell, és hallja maga körül, az úgyis megtanulja, példa erre az 50-60 éves kolléga, aki soha nem tanul angolt (max. oroszt), és mégis jól beszéli a nyelvet. Azoknak, akik megszerzik, és nem használják rendszeresen, azoknak meg semmi értelme nincs, mert 1-2 év, és elfelejtenek mindent. Jönnek a rektorok azzal, hogy minden európai diplomásnak beszélni kell egy nyelvet. A nyelvvizsga erre nem biztosíték. Csináljanak egy felmérést a nyelvvizsgával rendelkezők közt, meglepő eredmény lenne, hányan beszélik még pár év elteltével. Ha pedig követelik, legyen nyelvoktatás a felsőoktatásban, mert van, akinek nincsenek százezrei erre célra, és akkor azt mondom, jogosan követelik a nyelvvizsgát. Gondolkodjunk el ezen, uraim!

Kicsit azt gondolom, már elegem van a tanulásból. Három év eü-iskola, érettségi munka mellett, szakápoló 1 év, OKJ 2 év, főiskola 4 év. . . dolgozom több mint 200 óra felett nettó 120 ezerért, most már nem magamnak kéne a nyelvvizsgára gyűjtögetnem, hanem a 22 éves fiamnak. . . . és emberhez méltó óraszámot dolgozni, nyelvet csak úgy lehet tanulni, hogy hetente minden nap foglalkozom vele. . . nem pedig éjjel hullafáradtan, amikor olvasom és elalszom rajta. . . és reggel négykor indítani a napot. . . én igyekszem, de sajna ez van. . . és csak hetente egyszer engedi meg a költségvetésem , hogy el tudjak menni. . . ha meg nyelvvizsgázom, itt a "jó magyar" egészségügyben hol is hasznosítanám. . . . ha meg úgy döntenék, hogy külföldön dolgozom, akkor meg mindennap azt hallanám, tehát valószínű megtanulnám. . . úgy, mint sokan mások. . .

A nyelvtudás azok közé a kevés dolgok közé tartozik, amiket a piacra KELL bízni. Ha egy diplomás elmegy egy állásinterjúra, és ott magyarról németre, németről angolra vált a HR munkatárs, és ő ott megfelel, akkor tökmindegy, hogy van-e nyelvvizsgája, vagy sem (ez Európában így megy). Az egyetemre nem azért kellene nyelvtudás, hogy a papírt függővé tegyük tőle, hanem azért, hogy néhány tantárgyat lehessen idegen nyelven tanulni, hallgatni. Már ha van rá alkalmas oktató, aki követi a külföldi szakirodalmat, és elő is tud adni megfelelő módon, nem csak egy kandidátusi vagy elavult 10 évvel ezelőtti rigóuccai nyelvvizsgája van. Ha az oktatóktól is megkövetelnénk a 2 nyelvvizsgát, akkor megoldódna a felsőoktatás problémája, mert gyorsan bezárhatnánk egy csomó intézményt :-) szóval szerintem nyelvtudást, értelmes nyelvhasználatot nyelvvizsga helyett (azaz az oktatásra, egyetemi tanfolyamokra választható jelleggel szükség van, de ugyanolyan év végi jegyként, mint a többi "C" tárgyból) - még mielőtt megkérdezné valaki, nekem megvannak a nyelvvizsgáim, bár feleslegesnek tartom őket.

Egyvalami, amit biztos, hogy nem a papírra, hanem a piacra kellene bízni: a nyelvtudás megkövetelése. Ha valaki olyan állást akar, amihez kell a nyelvtudás, akkor tanul, ha nem, akkor nem. Az egyetemeken tanítók (az ország vezető értelmisége?) jól beszél magyarul (tisztelet a médiaképes kivételnek). A kandidátusi nyelvvizsga meg tudjuk, hogy mennyit ért :-) mégis van diplomájuk, sőt doktorijuk is... szóval el kell törölni minden nyelvvizsga-követelményt. Abból a szempontból sem jó a rendszer, hogy ha valaki szerez középiskolában egy vizsgát, az az egyetem végére elavul sokszor. Van megoldás erre: a TOEFL is csak két évig jó, be kellene építeni az államvizsgába az idegen nyelven való kérdezést-válaszolást. Ja, hogy nem lenne tanár, aki levizsgáztassa a diákokat?

Egyrészt igazuk van, mert tényleg nonszensz, hogy egy munkavállaló ma ne tudjon idegen nyelvet Magyarországon. Bármilyen, nem csak diplomás. (Gondoljunk csak a nemrégen Angliában fennakadt, angolul nem beszélő kamionosra.) Ez alapelvárás... Másrészt baromira nincs igaza az ellenzőknek, mert mi a viharnak kell egy alapfokú nyelvvizsga a középfokú mellé. Az alapfokkal nem fog szakirodalmat olvasni, nem vesz rész szakmai vitákban, nem tud publikálni. Az alapfokú nyelvvizsga léte csak maszatolás, értelmetlen. Én, ha nyelvvizsga-amnesztiát fontolgatnék, akkor kompromisszumként az egyetemi karokon pont ezt az értelmetlen feltételt törölném el. (Vagy emeljétek fel ezt az baromságos szabályozást középfokú nyelvvizsgára, mert úgy van értelme ismét!) Ráadásul olyanok hozzák ezeket a szabályokat, akik nagy részének a végzés időpontjában semmilyen nyelvvizsga nem volt kötelező a diplomához. És még egy apróság. A nyelvtudás - nem a nyelvvizsga - ebben a multikulturális piaci környezetben ma már mindenki jól megfontolt érdeke. Vizsga ide, diplomakötelezettség oda, a piac úgyis "beárazza" a nyelvtudást, és a delikvens rá van kényszerítve az idegen nyelv(ek) ismeretére. Tapasztalatból tudom...