szerző:
MTI

Összesen 6363 diploma megszerzését segítették a Diplomamentő program költségvetési finanszírozású nyelvi képzései, a kormány további lépéseket tervez az idegennyelv-oktatás fejlesztésére - közölte Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára kedden az Országgyűlés honlapján.

©

Az államtitkár Ikotity István (LMP) kérdésére ismertette, hogy az államilag támogatott nyelvi képzéseken 10 243-an vettek részt, és 9822-en eredményesen el is végezték azt.

Hozzátette, hogy a nyelvi képzéseket és a nyelvvizsgák megszerzését uniós programok is támogatják, a kormány emellett 2018-tól ingyenessé teszi a nyelvvizsgákat a 35 év alattiak számára.

Cseresnyés Péter hangsúlyozta, hogy a nyelvtudás a tanulásban és a munka világában is nélkülözhetetlen, ezért az idegennyelv-oktatás hiányosságainak pótlása és hatékonyságának növelése kiemelt állami feladat. 

A kormány az idegennyelv-oktatás fejlesztésére intézkedési tervet készít, így mérséklődhet azok száma, akik nyelvvizsga hiányában nem jutnak egyetemi vagy főiskolai oklevélhez - közölte az NGM államtitkára.

Ingyenes felkészítő tanfolyam indul a Diplomamentő program sikertelen vizsgázóinak

Az interneten készülhetnek fel a tananyagból és feladatokat kapnak azok a diákok, akiknek nem sikerült eredményes vizsgát tenniük a Diplomamentő-programban. Az egyik nyelvvizsga központ az ő helyzetüket könnyítené meg a megoldással.