szerző:
Eduline

Augusztus közepe óta jelentkezhettek a Diplomamentő program ingyenes nyelvtanfolyamaira, így az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) honlapján összegyűjtötték a 18 leggyakrabban ismételt kérdést. Mi kiemeltük a legfontosabbakat.

Passzív hallgatói jogviszonyom van. Jelentkezhetek a programra?

A Diplomamentő program azoknak szól, akik már letették az államvizsgát, és csak a nyelvvizsgájuk hiányzik ahhoz, hogy megkapják diplomájukat. Akkor sem jelentkezhettek, ha nyelvvizsga hiányában nem kaptátok meg a diplomátokat, de később elkezdtetek egy másik szakot, amelyen most is aktív hallgatói jogviszonyotok van.  A programról szóló részletes összefoglalónkat itt olvashatjátok.

Milyen hosszú és intenzitású nyelvtanfolyamra kell jelentkezni?

A regisztrációkor megadott óraszám csak előzetes felmérés volt, ezen még változtathattok. A szintfelmérő után a nyelviskola is javaslatot fog tenni, hogy milyen típusú tanfolyamra érdemes beiratkoznotok. Hogyan jelentkezhettek az ingyenes nyelvtanfolyamokra?

Ha a tanfolyam elkezdése után elköltözöm, folytathatom máshol a képzést?

Mivel ehhez az kellene, hogy mindkét városban ugyanaz a nyelviskola, ugyanolyan formában indítsa a képzést, ráadásul ugyanabban az ütemben haladjon a két csoport, nem támogatják az "átiratkozást".

©

Jár utazási kedvezmény a résztvevőknek?

Igen. Ha regisztrált álláskeresők vagytok, a helyközi járatokra igényelhettek 90 százalékos kedvezményt, de csak a lakó- vagy tartózkodási helyetek, valamint a tanfolyam helyszíne között.

A diplomámhoz egy középfokú és egy alapfokú nyelvvizsga is kell. Utóbbit is támogatják?

A Diplomamentő program kimeneteli követelménye a középfokú (B2-es) komplex nyelvvizsga megszerzése. Akkor is középfokú nyelvvizsgát kell tennetek, ha a diplomához elég lenne egy alapfokú is.

Ez még nem jelenti azt, hogy nem pályázhattok a programra, csak azt, hogy magasabb szintet kell majd elérnetek, mint ami a diplomához kéne. Ráadásul ahhoz, hogy részt vehessetek a tanfolyamokon, legalább alapfokon beszélnetek kell a nyelvet. Szintfelmérőt kell írniuk az ingyenes nyelvtanfolyamokra jelentkezőknek.

Csak írásbeli vagy csak szóbeli nyelvvizsgára lenne szükségem a diploma megszerzéséhez. Így is pályázhatok?

Csak ismételni tudjuk magunkat. A kimeneteli követelmény egy középfokú, komplex (írásbeli és szóbeli) nyelvvizsga megszerzése. Ennek ellenére a programban részt vehettek így is.

Felsőfokú vagy szakmai/gazdasági nyelvvizsgára lenne szükségem, ezt is megszerezhetem?

A program tanfolyamain csak általános nyelvvizsgára készítenek fel, tehát a további tanfolyamokat már nem állják. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a Diplomamentő végén mindenképpen le kell tennetek a középfokú komplex nyelvvizsgát, méghozzá a saját költségeteken, hiába kell a diplomához másmilyen nyelvvizsga.

A második diplomámhoz kellene a nyelvvizsga. Én is jelentkezhetek?

Akkor is részt vehettek a programban, ha nem az első diplomához kell a nyelvvizsga. Viszont az első diplomájuk miatt pályázók előnyt élveznek az elbírálásnál, ez a túljelentkezés miatt akár döntő is lehet. Ingyenes nyelvtanfolyamok: több mint kétszeres a túljelentkezés.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!