szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Magyarországon szeretnétek továbbtanulni, ezért államilag elismert nyelvvizsgára van szükségetek? De mégis milyen nyelvvizsgákat fogadnak el itthon, és hogyan számoltathatjátok el a külföldön megszerzett vizsgátokat? Fontos olvasói kérdésekre válaszolunk.

A Magyarországon államilag elismert nyelvvizsga-központokat és nyelvvizsga-helyeket itt nézhetitek meg egy összesített listában. Itt külön-külön megtaláljátok a kétnyelvű, valamint az egynyelvű átalános és szaknyelvi nyelvvizsga-bizonyítványt adó vizsgaközpontokat. Így a saját igényeiteknek vagy éppen az egyetemi követelményeknek megfelelően választhattok vizsgaközpontot, ahol aztán nyelvvizsgázhattok az ország különböző városaiban.

A koronavírus miatt viszont nem mindenki tudja megoldani, hogy Magyarországra utazzon nyelvvizsgázni. Jó hír azonban, hogy ebben az esetben sem kell lemondanotok az itthon is elismert nyelvvizsgáról, ugyanis egyes vizsgaközpontok a továbbiakban is szervezhetnek online vizsgát. Az online vizsgáztatásra jogosult vizsgaközpontokat szintén megtaláljátok a korábbiakban említett listában.

Egy másik megoldás lehet, ha külföldön szerzitek meg a nyelvvizsgátokat, de itthon honosítjátok azt.

A honosítás feltételei, hogy

Ahhoz, hogy megkapjátok a honosítási határozatot, kérelmet kell benyújtanotok az Otatási Hivatalhoz (OH).

A kérelmen kívül szükségetek lesz a nyelvvizsgátokra, amit személyes ügyintézés során helyben is bemutathattok, ellenkező esetben pedig a hitelesített másolatot kell csatolnotok. A nyelvvizsga-bizonyítványotokról hitelesített másolatot a kiállító szervezet/vizsgaközpont, vagy a vizsga helyszíneként megjelölt képzőintézmény (vizsgahely), vagy közjegyző (lehet külföldi közjegyző is) készíthet. Továbbá mellékelnetek kell az eljárási díj - 10 ezer forint - befizetését igazoló csekk feladóvevényét vagy az átutalás teljesítését igazoló bizonylatot is.

Az ügyintézési határidő 8 naptári nap, melybe a postázás nem számít bele. Fontos, hogy a honosítási határozat csak az eredeti külföldi nyelvvizsga-bizonyítvánnyotokkal együtt lesz érvényes, és az eljárás során új nyelvvizsga-bizonyítvány nem kerül kiállításra.

A honosítás menetéről itt olvashattok bővebben.

Továbbra is bárhonnan vizsgázhattok, ugyanis maradnak az online nyelvvizsgák

Újabb határidő meghatározása nélkül, a továbbiakban is szervezhetnek online nyelvvizsgát azok az iskolák, ahol van erre alkalmas rendszer és megfelelően felkészültek a vizsgaközpontok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!