szerző:
Eduline

Bármilyen vizsgára készülsz, fontos, hogy pontosan tudd, mi vár rád. Ezért érdemes formailag, tartalmilag és az értékelés szempontjából is minél jobban megismerned a kiválasztott nyelvvizsgát. Ha ismered az adott vizsga jellemző feladatait és kipróbálod azokat, már félúton vagy a siker felé.

E heti VIZSGATIPPÜNK a - szinte minden nyelvvizsgán előforduló - olvasási készséget mérő fealdatokhoz ad segítséget. Az „Olvasási” vagy „Olvasott szöveg értési” feladatok kulcsa gyakran annak eldöntése, hogy a feladatban szereplő szöveg általános megértésére, vagy egyes részleteinek pontos megértésére van-e szükség.

Az általános megértéshez a szöveg témáját (Miről szól?) és főbb gondolatát, üzenetét kell kitalálni. Aki ismeri a vizsgát és az adott feladattípust, biztosan nem esik abba a hibába, hogy egy olyan feladaton, ahol nagyobb mennyiségı szövegnek csupán az alapgondolatát kell kitalálni, betűről-betűre, minden szót megrágva küzdje át magát.  Ezekben a feladatokban az idő fontos tényező. A szöveg egészét kell megérteni, a fő gondolatot, lényegi információt keresve.

A részletes információra törekvő olvasás során első körben általában csak átfutni érdemes a szöveget. A cél először megtalálni, hogy a szöveg mely részei tartalmazzák a feltett kérdésekhez tartozó speciális információt. A kérdések szempontjából fontosnak tınő részeket érdemes megjelölni. (Ilyenkor még attól sem szabad megijedni, ha a szöveg összességében nem igazán áll össze.) A helyes válaszok megtalálásához második körben már csak a kulcsfontosságú részeket kell elolvasni - azokat viszont nagyon alaposan, a konkrét információt keresve!

A kétféle olvasási készségre szinte minden tankönyvben számos feladat található. Érdemes azonban a felkészüléshez sokféle, változatos hosszúságú és témájú eredeti szöveget is olvasni, valamilyen konkrét feladatot magunk elé tızve. (A különféle folyóiratok internetes váloztati kényelmesen elérhető forrást jelentenek ehhez.) A részletes információra kereséshez egyébként kitűnő gyakorlás annak fordítottja is: Olvass el egy hosszabb szöveget és fogalmazz meg 3-4, annak egyes részleteire vonatkozó, minél konkrétabb kérdést.

Forrás: Euroexam