szerző:
Eduline

Egyelőre átszervezésekkel igyekeznek megoldani, hogy a természettudományos tantárgyak csökkentése miatt ne legyenek elbocsátások, de így is beindult egy kisebb vándorlás a tanárok között.

©

Bár lehetett tartani attól, hogy kirúgásokkal kezdődik a tanév sok tanár számára - a Civil Közoktatási Platform már tud esetekről - a nekünk nyilatkozó tanárok szerint egyelőre mindenkinek találtak elegendő munkát a komplex természettudományos tantárgy bevezetése, és a többi természettudományos tantárgy részbeni felszámolása ellenére.

Egy fővárosi szakgimnázium fizika szakos tanára nyilatkozott az Eduline-nak, miszerint a kollégáival együtt továbbképzésekre járnak, hogy akár önállóan is megtarthassák az új tanórákat - erről többen hasonlóan nyilatkoztak. Egyelőre sikeresen megoldották, hogy ne kelljen senkit sem elbocsátani. Az számukra is szembetűnő volt, hogy a kémia vagy a biológia mennyire fajsúlyossá vált a komplex természettudományban a kerettanterv ismeretében: elsősorban a fizika és biológia szakosok tartják az új tantárgyat, akiket a kollégák látnak el jegyzetekkel földrajzból és kémiából. "Néhány órát valószínűleg helyettesítéssel oldunk meg" - tudtuk meg, így lesz meg mindenkinek az óraszáma.

Útmutatás nélkül indul szeptemberben az új természettudomány tantárgy tanítása az iskolákban

Palkovics László oktatási államtitkár azt mondta, hogy a kormány háttérintézete kidolgozza augusztus közepére a következő tanév tanmeneteit. Pont az új természettudományos tantárgynál mégis úgy indul a tanév, hogy szinte vakon kell repülniük a tanároknak az ismeretlenbe. Közzétette a munkával megbízott Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet a szeptemberi közismereti tantárgyi javaslatait.

Egy dél-alföldi szakgimnáziumban (a tanár kérésére a várost sem jeleztük, nehogy beazonosítható legyen a szakképzési centrumról) más megoldáshoz folyamodtak: egy nyilatkozó fizika szakos tanár szerint egyik kémiát tanító kollégája a térségben másik munkahely után kellett nézzen - sikerrel. Emellett az egyik földrajz szakos tanár az iskola diákjainak szállást adó kollégiumban kapott részmunkaidős nevelőtanári pozíciót, ugyanis az első évfolyam kiesése miatt pont nem lett volna elegendő ledolgozott órája. Az órákat két -két tanár között osztották fel. Az elmondások szerint nagy nehézséget okoz például egy biológia szakosnak földrajzot tanítani.

A fentebb olvasott módon megindult a tanárok munkahely váltása is az iskolák között, főleg iskolatípusokat váltanak, az általunk megismert esetekben szakgimnáziumból rendes gimnáziumba. Egy fővárosi gimnázium tanára is megerősítette az Eduline.hu számára, hogy új földrajz szakos kollléga érkezéséről tud beszámolni. Mivel a korábbi kerettanterv is sokszor arra volt elegendő, hogy épp kitöltse a tanárok kötelező óraszámát, a csökkenés miatt váltania kellett az említettnek korábbi szakgimnáziumából.

Az aggodalmak bár elsősorban arról is szólnak, hogy még mindig nem tudni, hogy végig lehet-e érni a tananyagon tankönyv és rendes tanmenet nélkül, ám van még mitől tartaniuk a tanároknak. Egy másik budapesti szakgimnázium tanára elmondta, hogy ők másokhoz hasonlóan felosztották egymás között a komplex természettudomány oktatását, ám kérdésesnek tartja, hogy a felmenő rendszer miatt mi lesz jövőre, amikor még kevesebb óraszámot lehet elosztani egymás között - hiszen ekkor már két évfolyam tanul mindössze természettudományt. Félelmeik szerint annyira megfogyatkoznak a szétosztható óraszámok, hogy többen elveszíthetik az állásukat.

Irodalmat és történelmet is ajánlanak az új természettudományos tárgynál

A komplex természettudomány néven szeptemberben induló tárgy a lecsökkent óraszámú többi tárgyat hivatott pótolni, hogy egy-egy jelenséget tömörebben, de több szempontból is bemutasson a diákoknak. Ajánlott kapcsolódási pontokat is tervezett ezért a tantárgyak közé az OFI, ám több furcsaság is bekerült.