szerző:
Eduline

Palkovics László oktatási államtitkár azt mondta, hogy a kormány háttérintézete kidolgozza augusztus közepére a következő tanév tanmeneteit. Pont az új természettudományos tantárgynál mégis úgy indul a tanév, hogy szinte vakon kell repülniük a tanároknak az ismeretlenbe.

©

Közzétette a munkával megbízott Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet a szeptemberi közismereti tantárgyi javaslatait. Mint arról korábban beszámoltunk, a kormány néhány héttel a tanév megkezdése előtt nyúlt bele a kerettantervbe, hogy csökkenteni lehessen a tananyag mennyiségét.

Az ötlettel senkinek sincs problémája, a kritikus hangok is inkább azt kérdőjelezik meg, hogy ezt feltétlen most, sietve kell-e meglépni, ugyanis számos előre nem látható hatással járhat. Egyelőre csak egy rendkívül vázlatos rendelettervezet létezik, ami még azt sem egyértelműsítette, hogy kizárólag az OFI ajánlásai szerint lehessen eltérni az eddig megszokott tanmenettől - ez hatalmas szabadságot is ad a tanároknak, de hatalmas eltérésekhez vezethet az osztályok között.

Palkovics: Jobb lett volna, ha a tantárgy ki van dolgozva

Ősztől a szakgimnáziumot megkezdők számára eljöhet a vendéghallgatói ingázás ideje, ha később más tárgyból szeretnének érettségit tenni- derül ki Palkovics László oktatási államtitkárral készült interjúból. Az összevont, új természettudományos tárgy kidolgozása a tanárok feladata lesz. Az államtitkár egyértelmű sikerekről beszélt az oktatás finanszírozása kapcsán, úgy véli, hogy a jövőbeli működésben sem lesz hiány.

A kulcskérdés talán nem is az volt eddig, hogy miként tanítsák a tanárok azokat a tárgyakat, amelyeket évek óta - vélhetően érzik, hogy mit lehet elhagyni belőle -, hanem mi lesz az új komplex természettudomány tantárggyal.

A komplex természettudomány tantárgy tanári, módszertani segédanyagai a tanév során a Nemzeti Köznevelési Portálon lesznek elérhetők.

- írja az OFI, tehát az iskolákban úgy kezdődik meg minden bizonnyal a tanév, hogy nem lesz részletes ajánlás arra, hogy miként is tanítsák összevontan a természettudományt. A tájékoztatás szerint szeptemberben kezdődik el a tanárok OFI általi szakmai felkészítése, miközben már zajlik a tanév.

Update: Olvasói jelzés szerint a szeptemberi fejtágítás nem biztos, hogy kései, ugyanis az iskoláknak szeptember végéig kell elkészülniük a helyi tanmenettel. Az OFI tanmenetjavaslataira továbbra is várni kell, ezt augusztus közepére ígérte Palkovics László államtitkár.

Az OFI összesen 8 természettudományos tárgy kereteit határozta meg, mely lehetőséget ad a helyi viszonyok szerinti további eltérésekre az iskoláknak. A tantárgyak kerettantervében megjelölésre kerültek a tantárgyak összekapcsolásának lehetséges pontjai, mivel azonban a tantárgyi struktúra az egyes szakmacsoportok esetében különbözik, ezért a kapcsolódási pontok értelemszerűen különbözőképpen valósulnak meg, és ebből adódóan az intézmények helyi tantervei szabályozzák.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!